Αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη

Οι παγκόσμιες δαπάνες για το σακχαρώδη διαβήτη (σάκχαρο), σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, υπολογίζονται σε περισσότερα από 471 δισ. δολάρια και μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 595 δισ. δολάρια. Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη εκτιμά επίσης, ότι περισσότεροι από 371 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 552 εκατ. το 2030. Σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό των ανθρώπων με διαβήτη στην Αμερική αγγίζει το 8,5%, και τουλάχιστον το 3,5% δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Το 36% βρίσκεται στο στάδιο του προδιαβήτη (διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη) διατρέχοντας πενταπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ενώ στην Κίνα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ποσοστό των διαβητικών στη χώρα μας αγγίζει το 9,5%. Το 12%-13% του προϋπολογισμού για την υγεία δαπανάται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, με το 50%-70% αυτών των πιστώσεων να κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση των επιπλοκών της ασθένειας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αρρύθμιστος διαβητικός ασθενής έχει διπλάσιο κόστος συγκριτικά με τον ρυθμισμένο διαβητικό ασθενή.

«Ο διαβήτης ως πανδημία είναι προ των πυλών», σημειώνουν οι επιστήμονες. Στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης με την κακή διατροφή , το άγχος και τη μείωση των προληπτικών εξετάσεων, λόγω της αύξησης των ανασφάλιστων πολιτών, υπάρχει φόβος για αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη τα επόμενα χρόνια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν στο 49o Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη, εστίασαν στην έγκαιρη και ασφαλή παρέμβαση, ώστε να μην εξελιχθεί η ασθένεια και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές που προκαλεί.

Νέα δεδομένα για την αντιδιαβητική αγωγή έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την «ύπουλη» ασθένεια. Στόχος είναι να επιλεγεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ώστε να ελεγχθεί η εξέλιξη της νόσου και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας έχοντας πλέον νεότερα, ασφαλέστερα και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα, όπως η βιλνταγλιπτίνη, που βοηθούν τον ασθενή μειώνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται με αίσθημα πείνας, εφίδρωση, ζάλη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα. Πρόκειται για μια συχνά εμφανιζόμενη και πολύ δυσάρεστη ανεπιθύμητη ενέργεια που οφείλεται συνήθως στη θεραπευτική αγωγή και αφορά ασθενείς, ιατρούς, καθώς και το σύστημα υγείας. Η υπογλυκαιμία δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη κατάσταση για τον ασθενή, αλλά και για τα συστήματα υγείας με άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Επισημαίνουν επίσης την αναγκαιότητα της πρόληψης και της σωστής αντιμετώπισης του διαβήτη, καθώς η πλειονότητα των επιπλοκών μπορεί να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία, προσφέροντας στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής και στο σύστημα υγείας αποτελεσματικότερη διαχείριση των δαπανών.

διαβήτης