Τα οφέλη της άθλησης παραμένουν μέχρι και 20 χρόνια μετά

Νέα έρευνα, σχετικά με τα οφέλη της άθλησης, από το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δείχνει ότι η άθληση και η καλή φυσική κατάσταση σε μικρότερη ηλικία, διατηρούν τα ευεργετικά τους οφέλη για τον οργανισμό μέχρι  και είκοσι χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές , σε συνεργασία με επιστήμονες και από άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας, ανέλυσαν 243 γυναίκες και 252 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη κατά την έναρξη της μελέτης .

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν τα έτη 1992-2010. Συμπλήρωσαν μία σειρά ερωτηματολογίων και έκαναν τακτικά εξετάσεις σχετικά με τη φυσική τους κατάσταση και τη συχνότητα της άθλησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεσσάρων σταδίων “βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο” για να εντοπίσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην μελλοντική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση .

Το πρώτο στάδιο περιλάμβανε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε προσωπικούς παράγοντες, όπως την κοινωνική στήριξη και τις προσωπικές στρατηγικές διαχείρισης του στρες.

Συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα και οι διατροφικές συνήθειες ήταν στο τρίτο στάδιο , ενώ το τέταρτο στάδιο περιελάμβανε τη φυσική κατάσταση και την συχνότητα, το είδος και την ένταση της άθλησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι παράγοντες της καλής φυσικής κατάστασης και της άθλησης συνέχισαν να επηρεάζουν ευεργητικά την υγεία των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ακόμα και είκοσι χρόνια μετά.

Πριν ένα χρόνο παρόμοια μελέτη, σχετικά με τα οφέλη της άθλησης, δημοσιεύτηκε στο Medical News Today και ανέφερε ότι ακόμη και αν ένα άτομο που γυμναζόταν συστηματικά στο παρελθόν σταματήσει τις αθλητικές δραστηριότητες, θα εξακολουθήσει να έχει οφέλη για την υγεία του ακόμα και χρόνια μετά.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα αυτά, για να προσδιοριστεί καλύτερα η σημασία της άθλησης και το πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της υγείας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής των ερευνών αναφέρει: “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει κανείς συνήθειες που να προάγουν την υγεία σε νεαρή ηλικία και αυτό θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των μέτρων πρόληψης . ”

Τα οφέλη της άθλησηςΤα οφέλη της άθλησης