Επεμβάσεις

Ενδοσκοπική Νευροτομή

Δισκοπλαστική με έγχυση gel

Δισκεκτομή (Μικροδισκεκτομή, Ενδοσκοπική)

Σπονδυλοδεσία

Τεχνητοί Δίσκοι

Σπονδυλοπλαστική – Κυφοπλαστική

 

 

 

 

 

Επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη

Η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ακολουθεί την εξέλιξη της ιατρικής και εκσυγχρονίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παλιές αντιλήψεις του τύπου αν σε πονάει η μέση σου πρέπει να μείνεις ένα μήνα στο κρεβάτι, ή αν χειρουργηθείς στη σπονδυλική στήλη θα «παραλύσεις», δεν ισχύουν στις μέρες μας.

Σε αυτό έχει συμβάλλει η εξειδίκευση ιατρών στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης οι οποίοι μπορεί να είναι ορθοπαιδικοί, ή νευροχειρουργοί. Διεθνώς επικρατεί σήμερα ο όρος: χειρουργός σπονδυλικής στήλης και γίνονται προσπάθειες να αποτελεί ξεχωριστή χειρουργική ειδικότητα.

Στην εξέλιξη της αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σημαντικό ρόλο έχουν τα μέσα που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική, όπως τα εξελιγμένα απεικονιστικά μηχανήματα, τα σύγχρονα διαδερμικά και ενδοσκοπικά εργαλεία, τα καινούρια υλικά σπονδυλοδεσίας, η νευροφυσιολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τα ειδικά μικροσκόπια και οι ειδικοί φακοί, η καλύτερη γνώση της αιτιολογίας των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, αλλά και η εξέλιξη των μεθόδων της συντηρητικής αγωγής (φυσικοθεραπεία, θεραπευτική γυμναστική κ.α.).
Διαδερμική επέμβαση
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της οσφυαλγίας (πόνος στη μέση) και της ισχιαλγίας (όταν ο πόνος λόγω της πίεσης νεύρου επεκτείνεται στο πόδι), περιλαμβάνει συνδυασμό από φάρμακα, μοντέρνες μεθόδους φυσικοθεραπείας, θεραπευτικές ασκήσεις, εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη, διαδερμικές θεραπείες (π.χ. διαδερμική δισκεκτομή), ενδοσκοπική δισκεκτομή και μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η σπονδυλοδεσία, μόνο σε περίπτωση που συνυπάρχει μεγάλη σπονδυλική στένωση, ή αστάθεια.

 

Διαδερμική δισκεκτομήΕνδοσκοπική δισκεκτομή

 

Οι θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον αυχένα (πόνοι στον αυχένα), πόνοι που επεκτείνονται στην πλάτη και στα χέρια, αντιμετωπίζονται, όπως και τα προβλήματα της μέσης, αρχικά συντηρητικά (φυσικοθεραπεία, άσκηση) και στη συνέχεια αν το πρόβλημα επιμένει με περισσότερο επεμβατικές μεθόδους (εγχύσεις, ενδοσκοπικές τεχνικές και πρόσθια σπονδυλοδεσία, ή τοποθέτηση τεχνητού αυχενικού δίσκου). Προσοχή χρειάζεται όταν αρχίζουν σοβαρότερα νευρολογικά προβλήματα, (αυχενική μυελοπάθεια), η διάγνωση και θεραπεία με πρόσθια ή οπίσθια τεχνική, αναλόγως την περίπτωση, να γίνεται άμεσα.

Πολλές φορές τα προβλήματα του αυχένα και της μέσης επιδεινώνονται από κάποια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση και σκολίωση), η οποία δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Η έγκαιρη διάγνωση των σπονδυλικών παραμορφώσεων στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολλή βασική για την μετέπειτα πορεία του ατόμου που έχει τη σπονδυλική παραμόρφωση. Στα πρώτα στάδια, πριν την σκελετική ωρίμανση, καλά αποτελέσματα έχουν οι κατάλληλοι διορθωτικοί κηδεμόνες. Σε πιο προχωρημένα στάδια οι παραμορφώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση, η οποία αν γίνει από εξειδικευμένο στη σπονδυλική στήλη ιατρό, έχει καλά αποτελέσματα.

Κυφοπλαστική

Ιδιαίτερο πρόβλημα με αυξανόμενη συχνότητα, λόγω και του μεγαλύτερου σήμερα ορίου ηλικίας, αποτελεί η οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες. Σε προχωρημένη οστεοπόρωση χωρίς φαρμακευτική αγωγή γίνονται οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα. Αυτά προκαλούν πόνο και συνήθως προκαλούνται από χαμηλή βία. Αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά με παυσίπονα και ειδικό κηδεμόνα, είτε και χειρουργικά με έγχυση στο σπονδυλικό κάταγμα, διαδερμικά, ειδικού οστικού τσιμέντου (σπονδυλοπλαστική, κυφοπλαστική). Σε βαρείες περιπτώσεις οστεοπόρωσης με πολλαπλά οστεοπορωτικά κατάγματα, έχουμε απώλεια ύψους λόγω της καθίζησης των σπονδύλων και συνοδό οστεοπορωτική κύφωση. Αν το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση του ασθενούς μπορεί να γίνει αποκατάσταση της κυφωτικής, ή σκολιωτικής παραμόρφωσης με ανάταξη και σπονδυλοδεσία.

Στην οστεοπόρωση, όπως και στις υπόλοιπες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη, που βασίζεται στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση από τον εξειδικευμένο χειρουργό της σπονδυλικής στήλης. Από τη σωστή διάγνωση εξαρτάται και η κατάλληλη θεραπεία. Σημαντικό είναι ο ιατρός των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, να επιλέξει την κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία που ταιριάζει στον κάθε ασθενή έτσι ώστε να υπάρξει επιτυχημένη αντιμετώπιση της πάθησής του.