Αντιμετώπιση χρόνιου σπονδυλικού πόνου με νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού

Η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation, S.C.S) είναι μία τεχνική που εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον έναν σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου σπονδυλικού πόνου.

Στο νοσοκομείο ΓΝΑ ΚΑΤ ο ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης κ. Ανδρέας Μοράκης, σε συνεργασία με την αναισθησιολόγο κ. Έφη Σταυροπούλου και τους συνεργάτες τους, εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια τη νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού, κυρίως σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της τεχνικής που εφαρμόζουν παρουσιάστηκαν στο 75° Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (2-5 Οκτωβρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα).

Στη θεραπεία με νευροδιέγερση, ένας νευροδιεγέρτης τοποθετημένος κάτω από το δέρμα στέλνει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουν τα σήματα του πόνου καθώς αυτά οδεύουν προς τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου, και έτσι αντί για πόνο ο ασθενής αισθάνεται μία ήπια και ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ με τη συγκεκριμένη τεχνική έχουν πρώτα υποβληθεί σε συντηρητική αγωγή στο ιατρείο πόνου του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρξει ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια υποβάλλονται σε εξετάσεις, καθώς και ψυχολογική εκτίμηση, για να αποφασιστεί αν πληρούν τις ενδείξεις για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ακολουθεί η δοκιμαστική εμφύτευση επισκληρίδιου ηλεκτροδίου με τοπική αναισθησία, διαδερμικά μέσω ειδικής βελόνας. Το ηλεκτρόδιο συνδέεται με μία εξωτερική συσκευή νευροδιέγερσης την οποία ο ασθενής θα έχει στην τσέπη του, ή στερεωμένη στην ζώνη του, για τις επόμενες ημέρες.

Η επέμβαση με τοπική αναισθησία έχει το πλεονέκτημα της  συνεργασίας του ασθενούς για την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στην κατάλληλη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονή στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια σε προγραμματισμένο ραντεβού τις επόμενες ημέρες, γίνεται αφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικά ιατρεία και ο ασθενής αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για την περίπτωσή του.

Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης προγραμματίζεται για τη μόνιμη εμφύτευση συσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης, κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδο κατάλληλη ακόμα και για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο, η μέθοδος της νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με χρόνιο σπονδυλικό πόνο. Η σωστή επιλογή των ασθενών αυξάνει τα θετικά αποτελέσματα της μεθόδου.

νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού