Συχνά αίτια για τραυματισμούς στο γυμναστήριο

Η γυμναστική προσφέρει υγεία και ευεξία, αλλά συχνά οι λανθασμένοι τρόποι εκγύμνασης προκαλούν τραυματισμούς στο γυμναστήριο, που δυσκολεύουν την καθημερινή δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα. Αν λοιπόν ξεκινήσατε γυμναστήριο και θέλετε να αποφύγετε τους τραυματισμούς προσέξτε ιδιαίτερα:

– Αν κάνετε ποδήλατο:

Προσέξτε: την καταπόνηση στα γόνατα

Η αιτία: Το ύψος της σέλας. Όταν η σέλα του ποδηλάτου είναι πολύ χαμηλά, τα γόνατα δέχονται μεγαλύτερη πίεση για να κινήσουν τα πετάλια, κάτι που μπορεί να τα καταπονέσει.

Πώς να το εμποδίσετε: Τοποθετήστε έτσι τη σέλα ώστε να μην υπάρχει κλίση μεγαλύτερη του 10% στο γόνατο στο κατώτερο μέρος της πεταλιάς.

– Αν κάνετε Πιλάτες:

Προσέξτε: την ένταση στη μέση

Η αιτία: Ο αδύναμος μέσος κορμός σας. Όταν κάνετε ασκήσεις, με τα πόδια τεντωμένα ή κοντά στο πάτωμα, οι κοιλιακοί και η μέση στηρίζουν τον κορμό. Αν οι κοιλιακοί σας δεν είναι πολύ δυνατοί, μπορεί να υποστείτε κάκωση με έντονη οσφυαλγία.

Πώς να το εμποδίσετε: Κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα και μακριά από το πάτωμα στην αρχή. Μπορεί να τα τεντώσετε και να χαμηλώσετε προς το πάτωμα σταδιακά, καθώς δυναμώνει ο κορμός σας.

– Αν κάνετε Γιόγκα:

Προσέξτε: το διάστρεμμα στη μυοτενοντώδη δομή του ώμου (τους μυς και τους τένοντες που συνδέουν το χέρι με τον ώμο).

Η αιτία: Αν το πάνω μέρος του σώματος φτάνει πολύ κοντά στο πάτωμα κατά την άσκηση, ασκείται υπερβολική πίεση στους ώμους.

Πώς να το εμποδίσετε: Σιγουρευτείτε ότι οι ώμοι σας δε φτάνουν ποτέ χαμηλότερα από τους αγκώνες. Έτσι, δε στηρίζεσαι στους ώμους, αλλά στα χέρια. Το μυστικό: Πάντα να κάνετε προθέρμανση και αποθεραπεία με διατάσεις για να αποφεύγετε τους τραυματισμούς.

Προσέξτε επίσης, αν έχετε πρόβλημα με τον αυχένα, τις θέσεις της γιόγκα κατά τις οποίες το κεφάλι πιέζεται στο έδαφος.

Μη ξεχνάτε για να αποφύγετε τους τραυματισμούς στο γυμναστήριο:

• Αν πάτε για πρώτη φορά στο γυμναστήριο, ή έχετε καιρό να γυμναστείτε, ξεκινήστε με ένα χαλαρό πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλου του σώματος, μετά από καλό ζέσταμα με ήπιες διατάσεις, συνοδευόμενο από ασκήσεις αποθεραπείας.

• Αν έχετε κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα, ενημερώστε το γυμναστή/γυμνάστριά σας για να αποφύγετε κάποιες ασκήσεις, ή να τις κάνετε τροποποιημένες. Καλό θα ήταν να έχετε συμβουλευτεί πρώτα έναν ορθοπαιδικό ιατρό.

Να θυμάστε πάντα, ότι ο σκοπός της άσκησης, αν δεν είστε αθλητές, είναι η σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς και η πρόληψη αρκετών ασθενειών, αλλά με τήρηση οδηγιών ασφάλειας, που θα σας προφυλάξουν από τους τραυματισμούς στο γυμναστήριο.
τραυματισμούς στο γυμναστήριο