Το άγχος και η ένταση στην εργασία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, οι σφιχτές χρονικές προθεσμίες, ο φόρτος εργασίας που δύσκολα διαχειρίζεται κανείς στο εργασιακό ωράριο, αλλά και η ευθύνη λόγω «θέσης» στον επαγγελματικό χώρο, αυξάνουν το άγχος και επιβαρύνουν αρκετά την καρδιά και τα αγγεία, σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν επί σχεδόν 7,5 χρόνια  200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Η μελέτη, που αξιολόγησε τα ευρήματα 13 προηγούμενων σχετικών ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία, ή επάγγελμα, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει σίγουρα ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τον κίνδυνο εμφράγματος.

άγχος