Στη σύγχρονη εποχή τα μυοσκελετικά προβλήματα επηρεάζουν ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργού πληθυσμού και αποτελούν ένα φαινόμενο με κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Ενδεικτικά, πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν πως αυτά αποτελούν το 40% των κακώσεων και πως επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους 45-54 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό καθώς και το ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της ποιότητας ζωής καθιστά την πρόληψη πολύ σημαντική με πλήθος επιστημόνων να ασχολούνται με αυτή.
Στο πλαίσιο της πρόληψης η εργονομία και η άσκηση φαίνεται να κατέχουν σημαντικό ρόλο. Λέγοντας εργονομία αναφερόμαστε σε «θέσεις» και δραστηριότητες της καθημερινότητας του κάθε ατόμου που στόχο έχουν την διαφοροποίηση των παραγόντων που είτε προκαλούν, είτε επιβαρύνουν τα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι σημαντικό οι εργονομικές συμβουλές να αφορούν στο κάθε άτομο ξεχωριστά ώστε να υπάρχει συνεκτίμηση της κατάστασης, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του. Για παράδειγμα ένας πόνος στον αυχένα σε έναν υπάλληλο γραφείου και σε έναν εργάτη σε οικοδομή, ή σε μια μητέρα που ασχολείται με το σπίτι και τα παιδιά δεν μπορεί να χρειάζεται την ίδια προσέγγιση.
Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της θεραπευτικής άσκησης χάρη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, την κατατάσσει σε μια ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη και την αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων Η εφαρμογή ενός προγράμματος θεραπευτικής άσκησης στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων του ατόμου μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται διάφοροι τύποι άσκησης όπως αερόβια προγράμματα (περπάτημα , κολύμπι), οι ασκήσεις με αντίσταση όπως με βαράκια ή ιμάντες αντίστασης, οι ασκήσεις στο νερό, το clinical Pilates, καθώς και συνδυαστικά προγράμματα λειτουργικής άσκησης, το tai chi, η yoga, το boot camp και άλλα.
Στη σύγχρονη εποχή η τάση είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων που δυναμώνουν εν τω βάθει το σώμα δημιουργώντας τα σωστά “θεμέλια” , αερόβιας άσκησης καθώς και ασκήσεων ισορροπίας και νευρομυϊκής συναρμογής.
Η θεραπευτική άσκηση αφορά σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις και εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι είναι σε θέση ν’ αξιολογούν και να οργανώνουν το κατάλληλο πρόγραμμα για κάθε άτομο.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής άσκησης αφορούν σε μείωση του πόνου, βελτίωση της λειτουργικότητας καθώς και της ποιότητας ζωής σε άτομα με αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία ή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, αύξηση της οστικής πυκνότητας και μείωση του κινδύνου πτώσεων σε άτομα με οστεοπόρωση και μια γενικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων με βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και πρόληψη για μελλοντικά προβλήματα που συνδέονται με το κάθε μυοσκελετικό πρόβλημα.
Αικατερίνη Σιβρίκα, Φυσιοθεραπεύτρια, M.Sc.
Περισσότερα: www.physioway.gr