Τους χειμερινούς μήνες φαίνεται ότι συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά και λιγότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη οι παράγοντες κινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα, η οποία εξηγεί τις αντίστοιχες εποχικές διαφορές στους θανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, που έκαναν την ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στο Άμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία από επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία), που αφορούσαν πάνω από 107.000 άτομα ηλικίας 35 έως 80 ετών.
Οι ερευνητές συσχέτισαν με τις εποχές του έτους το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων (χοληστερόλης κ.α.), της γλυκόζης, το δείκτη σωματικής μάζας (κιλά ανά τετράγωνο ύψους) και την περιφέρεια της μέσης. Όπως διαπίστωσαν, αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι μεγαλύτεροι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μικρότεροι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, σε σχέση με το μέσο ετήσιο επίπεδό τους.
Οι παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνονται το χειμώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν γιατί περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από έμφραγμα, ή εγκεφαλικό κατά τους χειμερινούς μήνες, που πέφτει χαμηλά η θερμοκρασία, από ότι τους καλοκαιρινούς. Γι’ αυτό, όπως είπαν, το χειμώνα απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, για προληπτικούς λόγους.