Ο πόνος στο στήθος: οφείλεται πάντα στην καρδιά;

Ο πόνος στο στήθος είναι για πολλούς συνώνυμο ενός καρδιακού προβλήματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές δεν προκύπτει από δυσλειτουργία της καρδιάς, αλλά οφείλεται σε εντελώς διαφορετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ο πόνος στο στήθος, ο οποίος δεν συνδέεται με την καρδιά, μπορεί να εμφανιστεί στο 25% του συνολικού πληθυσμού. Οι συχνότερες αιτίες για τον πόνο στο στήθος, που δεν σχετίζεται με καρδιολογικό πρόβλημα, είναι οι ακόλουθες:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η πιο κοινή αιτία ενός πόνου στο στήθος είναι η καυσαλγία (καούρα). Πρόκειται για μία χρόνια νόσο του πεπτικού συστήματος, όπου τα οξέα στο στομάχι ανεβαίνουν προς τα πάνω, μέσω του οισοφάγου, προκαλώντας ερεθισμό, ο οποίος μπορεί να είναι πιο επώδυνος μετά από ένα γεύμα. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνεται εκτίμηση από ειδικό γαστρεντερολόγο.

  • Μυοσκελετική καταπόνηση

Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, όπως έπιπλα, ορισμένες απότομες κινήσεις που γίνονται στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, ή κατά τη χειρωνακτική εργασία, (ειδικά όταν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα γυμνασμένος) μπορεί να καταπονήσουν τους μύες στο θωρακικό τοίχωμα και να προκαλέσουν δυσφορία που ενδέχεται να εκληφθεί ως πόνος της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο πόνος επιμένει, πρέπει να γίνει εκτίμηση από ορθοπαιδικό ιατρό.

Μία άλλη αιτία που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο στήθος και θα χρειαστεί εκτίμηση από ορθοπαιδικό ιατρό είναι η κύφωση δηλαδή το «καμπούριασμα», που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια.

  • Λοίμωξη αναπνευστικού

Ο πόνος στο στήθος που συνοδεύει μία λοίμωξη αναπνευστικού, μπορεί να οφείλεται σε έντονο βήχα, αλλά είναι συχνός και σε πνευμονία.

  • Κατάθλιψη και άγχος

Σε περιόδους έντονου άγχους και κακής ψυχολογικής κατάστασης μπορεί να υπάρξει πόνος στο στήθος. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, αλλά δεν συνδέεται συνήθως με καρδιακά προβλήματα. Το άγχος, μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Αν ο πόνος υποχωρεί με τη χαλάρωση και με  μερικές βαθιές εισπνοές πιθανότατα οφείλεται σε άγχος.

Σε περιπτώσεις εμφάνισης αιφνίδιου, οξέος πόνου στο στήθος που επιμένει, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια για τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρής κατάστασης όπως το έμφραγμα. Αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που πολλές φορές γίνεται με τη συνεργασία ιατρών διάφορων ειδικοτήτων. Επειδή ο πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, είναι από τα συμπτώματα που δεν πρέπει να υποεκτιμούνται.

πόνος στο στήθοςπόνος στο στήθος - αίτια