Η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη (πόνος στη μέση)

Η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη, δηλαδή οι πόνοι στη μέση, είναι πολύ συχνή και αφορά, σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον τα 2/3 των γυναικών, σε διαφορετικό βαθμό,  ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Τα αίτια για την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη μπορούν να είναι:

  • Ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σκοπό την προετοιμασία της λεκάνης για τον τοκετό, προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων και των αρθρώσεων, επηρεάζοντας έτσι την ανατομία της σπονδυλικής στήλης.
  • Το κέντρο βάρους μετακινείται σταδιακά προς τα εμπρός, καθώς η μήτρα και το έμβρυο μεγαλώνουν, αλλάζοντας τη στάση του σώματος.
  • Το διαρκώς αυξανόμενο βάρος που αναγκάζεται να υποστηρίξει η σπονδυλική στήλη καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.
  •  Η κακή στάση του σώματος, η υπερβολική ορθοστασία και το συχνό σκύψιμο μπορούν να προκαλέσουν, ή να επιδεινώσουν την οσφυαλγία.

Η πολυτοκία, τα προϋπάρχοντα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (π.χ. σπονδυλολίσθηση, δισκοπάθεια, κύφωση, σκολίωση), η παχυσαρκία, το αδύναμο μυϊκό σύστημα, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων για την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η «οσφυαλγία» είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να κρύβει και άλλες παθήσεις, όπως π.χ. από το ουροποιητικό (κωλικός νεφρού), ή από το γαστρεντερικό (κωλικός ήπατος, ή εντέρου). Στην περίπτωση εμφάνισης οσφυαλγίας στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται εξέταση από ορθοπαιδικό ιατρό, ή ιατρό άλλης ειδικότητας, για να τεθεί η διάγνωση.

Αν η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη οφείλεται σε ορθοπαιδικά αίτια θα πρέπει η θεραπεία να σχεδιαστεί περισσότερο σύμφωνα με την κλινική εξέταση και το ιστορικό, καθώς οι απεικονιστικές εξετάσεις, ιδιαίτερα όσες έχουν ακτινοβολία, δεν συνιστώνται. Υπάρχει επίσης περιορισμός στη φαρμακευτική αγωγή καθώς συνιστάται συνήθως η λήψη μόνο παρακεταμόλης. Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των πόνων στη μέση κατά την κύηση είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ του ορθοπαιδικού και του θεράποντα γυναικολόγου.

Η εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να ανακουφίσει από την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη. Θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια, όταν οι πόνοι δεν είναι αρκετά έντονοι. Γυμναστική και φυσικοθεραπεία στο νερό μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Ειδικές ζώνες για την εγκυμοσύνη ανακουφίζουν σε μερικές περιπτώσεις από τα συμπτώματα, δεν είναι όμως πάντα ανεκτές από τις εγκύους.

οσφυαλγία στην εγκυμοσύνηάσκηση σε νερό στην εγκυμοσύνη

Η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα όταν είναι έντονη και ξεκινήσει νωρίς τους πρώτους μήνες, προκαλεί αρκετή δυσφορία στην έγκυο γυναίκα. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί την κύρια ενόχληση ειδικά τους τελευταίους μήνες της κύησης. Για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πόνοι στη μέση κατά την κύηση συνιστώνται τα εξής:

  • Περιορισμός της ορθοστασίας και της έντονης σωματικής κόπωσης, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
  • Το σκύψιμο θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή με λυγισμένα τα γόνατα.
  • Ψηλοτάκουνα και άβολα παπούτσια πρέπει να αποφεύγονται.
  • Έναρξη ασκήσεων για ενδυνάμωση όλου του σώματος και ιδιαίτερα της περιοχής γύρω από τη λεκάνη (κοιλιακοί, ραχιαίοι, ιερονωτιαίοι, γλουτιαίοι), οι οποίες σταδιακά τροποποιούνται όσο προχωράει η κύηση.

Γυναίκες με προϋπάρχοντα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να επισκέπτονται τον ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό, πριν από την κύηση για να σχεδιαστεί η κατάλληλη προληπτική αγωγή η οποία θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους εμφάνισης έντονης οσφυαλγίας στην εγκυμοσύνη.

oσφυαλγία στην εγκυμοσύνηoσφυαλγία στην εγκυμοσύνη