Κύφωση και χρόνιος πόνος στην πλάτη – αντιμετώπιση

Η κύφωση, η αυξημένη καμπυλότητα δηλαδή της θωρακικής σπονδυλικής στήλης (καμπούρα), ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά συνοδεύεται από χρόνιο πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία).

Οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ενοχλητικοί, προκαλούν δυσφορία και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα και τη διάθεση των ανθρώπων που πάσχουν.

Η κύφωση μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή να οφείλεται σε γονιδιακά αίτια και να έχει εμφανιστεί στην εφηβεία, ή δευτεροπαθής (οστεοπόρωση, κατάγματα σπονδύλων, φλεγμονώδεις παθήσεις, όγκοι, λοιμώξεις σπονδυλικής στήλης κ.α.).

Η νεανική κύφωση, ή νόσος του Scheuermann, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εφηβικής κύφωσης. Είναι αποτέλεσμα παραμόρφωσης των σπονδύλων και καταλήγει να είναι δύσκαμπτη κατά τη σκελετική ωρίμανση. Η αισθητική παραμόρφωση (καμπούριασμα), οδηγεί τον έφηβο στον ορθοπαιδικό, ενώ συνήθως δεν υπάρχει πόνος στην πλάτη. Με τη πάροδο όμως των χρόνων και την εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται πόνοι κυρίως από τις σπονδυλικές θωρακικές αρθρώσεις (facets).

Συχνή είναι επίσης η εμφάνιση πόνων στην πλάτη σε ανθρώπους που κάνουν εργασία που καταπονεί την περιοχή της ράχης, χωρίς να είναι γυμνασμένοι. Η πολύωρη εργασία με ορθοστασία, η μετακίνηση βαρέων αντικειμένων, αλλά και η καθιστική εργασία, ιδιαίτερα με λάθος στάση του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ενοχλήσεις στην πλάτη.

Τα δευτεροπαθή αίτια της κύφωσης με κυριότερα τα σπονδυλικά κατάγματα είτε τραυματικά, είτε από παραμελημένη οστεοπόρωση, συνοδεύονται εκτός της παραμόρφωσης και από γρηγορότερη εκφύλιση της περιοχής και εμφάνισης χρόνιων πόνων.

Η πρώτη αντιμετώπιση από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό είναι η σωστή διάγνωση για τα αίτια που προκαλούν τον πόνο. Σε περίπτωση δευτεροπαθούς κύφωσης, όπως για παράδειγμα λόγω οστεοπόρωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και η αρχική πάθηση για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πόνος ανάλογα με το αν είναι σε έξαρση, ή αν είναι χρόνιος. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει συνδυασμό φυσικοθεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και τοπικών ενέσεων στην περιοχή για γρηγορότερη ανακούφιση.

Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος θεραπευτικής γυμναστικής για την κύφωση προσαρμοσμένο στην κάθε περίπτωση, καθώς και εργονομικές αλλαγές στο χώρο εργασίας.

Σε εμμένουσες ενοχλήσεις, παράλληλα με το πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της διαδερμικής νευρόλυσης, με ραδιοσυχνότητες (RF), με τοπική αναισθησία για τους πόνους στην πλάτη.

Σπανιότερα, βαρύτερες περιπτώσεις με μεγάλη κυφωτική παραμόρφωση και έντονες ενοχλήσεις, αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι πόνοι στην πλάτη θα πρέπει να εκτιμώνται έγκαιρα από ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό, γιατί η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή χρόνιων ενοχλήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται δυσκολότερα, καθώς και για τον αποκλεισμό σοβαρότερων παθήσεων.

κύφωση και πόνοι στην πλάτηπόνοι στην πλάτη