Η άσκηση βοηθάει στην υπνηλία

Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους αντιμετωπίσει περιόδους που αισθάνονται υπνηλία. Αυτό συνήθως οφείλεται σε μη επαρκή ύπνο, ή σε διαταραχές του ύπνου και υπερκόπωση. Άλλα αίτια, που χρήζουν ιατρικής εκτίμησης, όπως η αναιμία, η χαμηλή πίεση και η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλούν υπνηλία που εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους.

Ευεργετική για την υπνηλία που οφείλεται σε διαταραχές του ύπνου, φαίνεται ότι είναι η σωματική άσκηση. Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Oregon στην Αμερική αναφέρει ότι όσοι ασκούνται 3-4 φορές την εβδομάδα, κοιμούνται καλύτερα το βράδυ και έχουν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται υπνηλία την ημέρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν σίγουροι γιατί η άσκηση προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο τόσο καλά, αλλά πιθανολογούν ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως μείωση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, αύξηση της μελατονίνης (ορμόνη που βοηθάει τον ύπνο) και υποστήριξη της βιολογικής ανάγκης αποκατάστασης των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αναφέρουν επίσης, ότι η άσκηση δε θα πρέπει να γίνεται τις 3 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο, γιατί μπορεί να προκαλέσει διέγερση και αϋπνία.

υπνηλία και άσκηση