Μία πρωτεΐνη ίσως συμβάλλει στην αντικατάσταση των οργάνων που υφίστανται βλάβη

Ο δρόμος για την αντικατάσταση των οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη λόγω ατυχήματος, ασθενειών, ή εξαιτίας της γήρανσης, φαίνεται ότι ανοίγει χάρη σε μία νέα επιστημονική ανακάλυψη. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι μία πρωτεΐνη μπορεί να τους βοηθήσει να κατευθύνουν την ανάπτυξη των ιστών με τέτοιον τρόπο, ώστε τα όργανα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους να αντικαθίστανται.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η πρωτεΐνη ονομάζεται BMI 1 και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας της ανάπτυξης. Ωστόσο, γνώριζαν ήδη ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργοποίηση των ενηλίκων βλαστοκυττάρων σε πολλούς ιστούς, όπως του εγκεφάλου και των πνευμόνων, καθώς και ότι ανήκει στα γονίδια που προκαλούν καρκίνο και ενεργοποιείται ξανά στα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, αυτός ο διπλός ρόλος της δεν αποκλείεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν και σε περιπτώσεις καρκίνου, καθώς τον τελευταίο καιρό προκύπτουν συνεχώς στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές μορφές της ασθένειας προκύπτουν εξαιτίας της αφύσικης λειτουργίας των ενηλίκων βλαστικών κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα καθώς διαιρούνται μετατραπούν σε εξειδικευμένα κύτταρα με τη βοήθεια της BMI 1, είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν αποκλείεται όλα αυτά να τους βοηθήσουν να ενεργοποιήσουν, ή να μπλοκάρουν την κυτταρική ανάπτυξη με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκύψουν νέες κυτταρικές θεραπείες για τους ιστούς που χάνονται.

πρωτεΐνη