Οι ενέσεις στον αυχένα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο (αυχεναλγία) με, ή χωρίς αυχενογενή πονοκέφαλο (αυχενικό) και μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά με την υπόλοιπη αγωγή (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, θεραπευτική γυμναστική).
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περιοχή του αυχένα με αυχεναλγία, ή με αντανάκλαση του πόνου στον ώμο, στην πλάτη (ραχιαλγία), ή στα χέρια συνεχώς αυξάνονται, πιθανώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οι παθήσεις και οι καταστάσεις που προκαλούν πόνους στην περιοχή του αυχένα, θα πρέπει αρχικά να εκτιμώνται από τον ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό για να γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση που είναι πολύ σημαντική για το σχεδιασμό της κατάλληλης αγωγής.
Η αγωγή που θα ακολουθηθεί, μετά την αρχική διάγνωση από τον ειδικό ιατρό, εξαρτάται από το αν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση, ή αν είναι σε χρόνια μορφή. Οι ενέσεις στον αυχένα μπορούν να βοηθήσουν υποστηρικτικά και στις δύο περιπτώσεις.
Οι ενέσεις στον αυχένα στη φάση της έξαρσης θα πρέπει να προτείνονται όταν η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν έχουν αρχικά καλό αποτέλεσμα και τα συμπτώματα είναι έντονα. Θα πρέπει να εξηγηθεί στον πάσχοντα ότι οι ενέσεις στον αυχένα μπορεί να επιταχύνουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά δεν αντικαθιστούν την υπόλοιπη συντηρητική αγωγή, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί.
Όταν τα ενοχλήματα είναι χρόνια οι ενέσεις στον αυχένα γίνονται υποστηρικτικά, με την υπόλοιπη αγωγή, για να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος της χρονιότητας του πόνου.
Οι ενέσεις στον αυχένα θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό, αφού πρώτα προηγηθεί κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος και έχει εντοπιστεί το πρόβλημα. Η περιοχή και το είδος της ένεσης εξαρτάται από την παθολογία των συμπτωμάτων. Άλλη ένεση π.χ. γίνεται για κάποιο ερεθισμένο νεύρο (νευρική ρίζα) με αντανάκλαση στον ώμο, την πλάτη, ή το χέρι και άλλη για κάποια τοπική παθολογία.
Σε αρκετές περιπτώσεις η έγχυση των φαρμάκων πρέπει να γίνει στοχευμένα σε νοσοκομείο με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος, χωρίς να απαιτείτε η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για παραπάνω από 1-2 ώρες συνολικά. Τα φάρμακα που εγχύονται είναι συνδυασμός με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση.
Οι ενέσεις στον αυχένα δεν πρέπει να συγχέονται με τις διαδερμικές επεμβάσεις στον αυχένα, όπως η δισκοπλαστική με έγχυση ενδιδισκικής γέλης και η διαδερμική δισκεκτομή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ενέσεις στον αυχένα μπορούν να γίνουν στο ιατρείο, απαιτείτε όμως εξειδίκευση και πολλή μεγάλη εμπειρία σε αυτού του είδους τη θεραπεία από τον ειδικό ιατρό για να γίνουν με ασφάλεια και να έχουν καλά αποτελέσματα.