Ελπίδες για μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με αιμοφόρα αγγεία από βλαστοκύτταρα.

Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα άνοιξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν λειτουργικά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητά αγγεία που μπορούν να επιζήσουν στον οργανισμό ακόμη και για διάστημα εννέα μηνών. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ώστε να αναπτυχθούν πρόδρομα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετατρέπονται σε αγγεία.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η δυνατότητα αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ή η ανάπτυξη νέων φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και για τον διαβήτη τύπου 2.

H τεχνολογία που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα έχει αλλάξει σημαντικά τις δυνατότητες στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, η πρόκληση όμως της άντλησης λειτουργικών κυττάρων από αυτά τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εξακολουθεί να υπάρχει.

αγγεία