Η δισκοπλαστική αυχένα

Η δισκοπλαστική αυχένα, δηλαδή η έγχυση (ένεση) ενδοδισκικού τζελ (gel) σε αυχενικό δίσκο, είναι μία καινούρια σχετικά μέθοδος που εφαρμόζεται με επιτυχία σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αν ακολουθούνται οι σωστές ενδείξεις για την κάθε περίπτωση.

Η έγχυση ενδοδισκικού τζελ, ή δισκοπλαστική όπως έχει επικρατήσει στα Ελληνικά, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση κηλών του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή σπονδυλική στήλη).

Η δισκοπλαστική γίνεται σε νοσοκομείο, με ακτινοσκοπικό έλεγχο, με τοπική αναισθησία μέσω ειδικής λεπτής βελόνας που εισέρχεται στο μεσοσπονδύλιο δίσκο που πάσχει. Είναι αναίμακτη μέθοδος, απαιτεί ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο και έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών αν γίνει από εξειδικευμένο και έμπειρο στις μικροεπεμβατικές χειρουργικές μεθόδους της σπονδυλικής στήλης ιατρό.

Η δισκοπλαστική αυχένα, δηλαδή σε αυχενικό μεσοσπονδύλιο δίσκο που πάσχει (αυχεναλγία με ριζίτιδα, ή αυχενικό), συνήθως στους Α4-Α5, Α5-Α6 και Α6-Α7 δίσκους, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση τόσο για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου, όσο και για την κατάλληλη επιλογή των ασθενών.

Η σωστή ένδειξη για τη δισκοπλαστική είναι η μέτρια σε μέγεθος κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) που πιέζει μία νευρική ρίζα και προκαλεί συμπτώματα σε κάποιο άκρο και δεν ανταποκρίνεται καλά στη συντηρητική αγωγή. Αν η πίεση στο νευρικό ιστό δεν είναι από τη δισκοκήλη και οφείλεται σε άλλα αίτια, όπως η σπονδυλική στένωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά. Η μέθοδος δε θα πρέπει να εφαρμόζεται επίσης όταν υπάρχει προχωρημένη εκφύλιση και συμπτωματολογία (πόνος) από τις σπονδυλικές αρθρώσεις (facets), ή ελεύθερο κομμάτι δίσκου μετά από ρήξη του ινώδους δακτυλίου.

δισκοπλαστική αυχένα - ακτινοσκοπικός έλεγχος

δισκοπλαστική στον αυχένα - ακτινοσκοπικός έλεγχος

Η αποτυχία της μεθόδου οφείλεται τις περισσότερες φορές στη λάθος επιλογή των ασθενών. Η δισκοπλαστική αυχένα θα πρέπει να αποτελεί μία από τις θεραπευτικές επιλογές. Ο εξειδικευμένος στις μικροεπεμβατικές μεθόδους της σπονδυλικής στήλης ιατρός θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και στη σωστή εφαρμογή της συντηρητικής αγωγής, καθώς και στο σύνολο των υπόλοιπων ανοιχτών και διαδερμικών χειρουργικών τεχνικών (όπως η διαδερμική δισκεκτομή) για να μπορέσει να σχεδιάσει και να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για την κάθε περίπτωση.

δισκοπλαστική αυχέναΗ δισκοπλαστική αυχένα