Γιατί συχνά ξαναπαχαίνουμε μετά από δίαιτα

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι η δίαιτα που ακολουθεί ένας υπέρβαρος μπορεί να αποτύχει εξαιτίας της δυσλειτουργίας των γαστρικών νεύρων. Η έρευνα εξηγεί γιατί το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, καταλήγουν στο να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά. Τα αποτελέσματα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αδελαίδας δημοσιεύτηκαν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO).

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια και εστιάστηκε στα γαστρικά νεύρα, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το στομάχι μετά το φαγητό. Όταν οι ερευνητές άρχισαν να ταΐζουν καθημερινά τα ποντίκια παχυντικά φαγητά, τα γαστρικά νεύρα άρχισαν να υπολειτουργούν και εξακολούθησαν να υπολειτουργούν εβδομάδες μετά την ανάκτηση μίας υγιεινής διατροφής από τα ζώα.

Η νέα μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα επιτείνεται από την ορμόνη της πείνας, την λεπτίνη. Η λεπτίνη φυσιολογικά μας εμποδίζει να φάμε πάρα πολύ. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με άφθονα λίπη που περιέχονται σε παχυντικές τροφές δρα στα νεύρα του στομάχου, δυσχεραίνοντας την μετάδοση του μηνύματος κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο. Η συνέπεια αυτών των αλλαγών στα νεύρα του στομάχου είναι να ξαναπαχαίνει γρήγορα όποιος κάνει δίαιτα.

Αυτό φάνηκε και στα ποντίκια: αν και έχασαν λίγο βάρος όταν άρχισαν να τρώνε υγιεινά, σύντομα το ανέκτησαν και πήραν και λίγο παραπάνω, ακριβώς όπως συμβαίνει και στους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα. Το χειρότερο είναι πως η δυσλειτουργία αυτή δεν αντιστρέφεται άμεσα όταν αλλάξει κάποιος διατροφή και αρχίσει να τρώει υγιεινά.

«Η νευρολογική αντίδραση του στομάχου δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό έπειτα από την αλλαγή της διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια του πανεπιστημίου. «Αυτό σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τρώει περισσότερο φαγητό για να αποκτήσει αίσθημα κορεσμού της πείνας εφάμιλλο με εκείνο ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος μια ζωή έτρωγε υγιεινά», εξήγησε.

Αναφέρουν επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί επί πόσο καιρό μετά την αλλαγή της διατροφής επιμένει η δυσλειτουργία των γαστρικών νεύρων, καθώς και για να αναζητηθούν τρόποι αντιστροφής της, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της απώλειας βάρους μετά από δίαιτα.

αποτυχημένη δίαιτα