Αυξάνονται οι πνευμονικές παθήσεις στην Ευρώπη

Ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες τα νέα δεδομένα που δείχνουν αύξηση για τις πνευμονικές παθήσεις στην Ευρώπη. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη δείχνουν πως ένας στους δέκα θανάτους στις ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8,5% του πληθυσμού άνω των 40 ετών (10,5% άνδρες και 4,5% γυναίκες) αναπτύσσουν ΧΑΠ, η οποία καταγράφεται συχνότερα σε άνδρες που ζουν στην ελληνική επαρχία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νεότερα στοιχεία που αφορούν τις αιτίες της νόσου. Ο κύριος παράγοντας παραμένει το κάπνισμα, αλλά τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η έκθεση σε βλαπτικά αέρια καύσης σε εσωτερικό χώρο, όπως το τζάκι, η ξυλόσομπα, το ψήσιμο σε μαγκάλι, σε συνδυασμό με τον κακό αερισμό του σπιτιού.

«Υπάρχει γενετική προδιάθεση της ΧΑΠ, αλλά άλλοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες που την προκαλούν» εξηγεί ο καθηγητής Ν. Πράις από τη Σκωτία και συμπληρώνει: «Αναμφισβήτητα, το κάπνισμα είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας. Ξέρουμε σήμερα ότι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους που συχνάζουν καπνιστές ή ζουν με συντρόφους καπνιστές χωρίς να καπνίζουν οι ίδιοι, εμφανίζουν, μετά από χρόνια, ΧΑΠ».

Όσον αφορά τους καπνιστές, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν διακόψουν το κάπνισμα, η ζημιά έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Άνθρωποι που έχουν καπνίσει τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια και έχουν διακόψει το κάπνισμα εμφανίζουν ΧΑΠ μετά τα 50 ή τα 60 τους χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

πνευμονικές παθήσεις