Αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων τον χειμώνα

Τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων, όπως επισημαίνουν πρόσφατες έρευνες. Σύμφωνα με μεγάλη Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα οι παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών θανάτων εμφανίζουν εποχικότητα και είναι μεγαλύτεροι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μικρότεροι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, σε σχέση με το μέσο ετήσιο επίπεδό τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (31/8/-4/9) στο Άμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία από επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία), που αφορούσαν πάνω από 107.000 άτομα ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Η ίδια ερευνητική ομάδα ήδη μελετά την εποχικότητα σε 12 χώρες του νοτίου ημισφαιρίου (που έχει χειμώνα όταν στο βόρειο ημισφαίριο υπάρχει καλοκαίρι και αντίστροφα) και τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όντως οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου αυξάνουν τον χειμώνα και υποχωρούν το καλοκαίρι.

Μια δεύτερη επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Ολλανδία, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα ότι όσο η θερμοκρασία χαμηλώνει, τόσο αυξάνονται τα εμφράγματα. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι μεταβολές της θερμοκρασίας είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες περιβαλλοντικού κινδύνου που μπορούν να πυροδοτήσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η μελέτη, που συσχέτισε στοιχεία για τα εμφράγματα στο Βέλγιο με τα μετεωρολογικά δεδομένα, διαπίστωσε ότι για κάθε πτώση της ελάχιστης θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Κελσίου αυξάνονται κατά 7% τα περιστατικά οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και των καρδιαγγειακών θανάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτώση του υδραργύρου οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου των κατεχολαμινών στο αίμα, κάτι που σε συνδυασμό με το αυξημένο ιξώδες του αίματος λόγω του κρύου, διευκολύνει τη δημιουργία θρόμβων και τη δυσχέρεια της κυκλοφορίας του αίματος προς την καρδιά, ή τον εγκέφαλο.

Τον χειμώνα απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή και επίσκεψη σε καρδιολόγο για όσους έχουν υψηλούς παράγοντες κινδύνου, ή πάσχουν από κάποια καρδιολογική πάθηση, όπως η νόσος των στεφανιαίων αγγείων.

Αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων τον χειμώναέμφραγμα μυοκαρδίου