Οι ασκήσεις για την κύφωση, δηλαδή της αυξημένης καμπυλότητας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης που προκαλεί γωνίωση με υπερβολική οπίσθια κύρτωση «καμπούρα», είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπισή της.
Η νεανική κύφωση, ή νόσος του Scheuermann, είναι πιο συχνή στα αγόρια στην εφηβεία και οφείλεται σε παραμόρφωση των σπονδύλων. Άλλες μορφές κύφωσης είναι από κατάγματα (από τραύμα, ή από οστεοπόρωση), από φλεγμονώδεις παθήσεις, από λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης, από όγκους, ή και από σοβαρή εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης.
Εκτός από τις παραπάνω παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν κύφωση της σπονδυλικής στήλης, υπάρχει και η λεγόμενη κυκλοτερής κύφωση που είναι με πιο ομαλή κύρτωση, συνοδεύεται από ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα, ιδίως της πλάτης και των ώμων και είναι αρκετά συχνή στους έφηβους, αλλά και στους ενήλικες.
Η κύφωση της σπονδυλικής στήλης, εκτός από τον αισθητικό παράγοντα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα πόνου στην πλάτη (ραχιαλγία). Σταδιακά λόγω της διαταραχής της οβελιαίας ισορροπίας του σώματος, η κύφωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση στον αυχένα και στην οσφυϊκή περιοχή (μέση), με αντίστοιχα συμπτώματα.
Η σωστή αντιμετώπιση μίας κυφωτικής παραμόρφωσης περιλαμβάνει επίσκεψη σε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό ο οποίος θα διαγνώσει τα αίτια της κύφωσης. Ανάλογα με το αίτιο και την ηλικία θα σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία.
Εκτός από ορισμένες μορφές κύφωσης (π.χ. μετά από πρόσφατο κάταγμα), οι ασκήσεις για την κύφωση, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας. Το πρόγραμμα με τις ασκήσεις για την κύφωση, θα πρέπει να ξεκινάει όταν έχει αντιμετωπιστεί πρώτα ο τοπικός πόνος με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ή τοπικές εγχύσεις από εξειδικευμένο ιατρό, ανάλογα με την περίπτωση.
Οι ασκήσεις για την κύφωση της σπονδυλικής στήλης πρέπει να εκτελούνται βάσει εξατομικευμένου προγράμματος, ανάλογα με την πάθηση και την ηλικία, με συνεργασία του ειδικού ιατρού και του εξειδικευμένου γυμναστή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα πρόγραμμα με ασκήσεις για την κύφωση επικεντρώνεται αρχικά στην ενδυνάμωση της πλάτης και των ώμων, αλλά και στους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τους γλουτιαίους. Σταδιακά προσθέτονται και άλλες μυϊκές ομάδες κατά περίπτωση. Οι συμπληρωματικές ασκήσεις για τον αυχένα είναι συχνά απαραίτητες. Στην αρχή οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε αγύμναστα άτομα, λόγω κινδύνων τραυματισμού.
Σε μεγάλες ηλικίες, ή βαρεία οστεοπόρωση, ασκήσεις για την κύφωση στο νερό με καθοδήγηση από ειδικό γυμναστή, αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση.