Πρώτες βοήθειες για την οξεία οσφυαλγία (πόνος στη μέση)

Οι πρώτες βοήθειες για την οξεία οσφυαλγία είναι πολύ σημαντικές για τη γρήγορη ανάρρωση. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τον πόνο στη μέση είναι να πάρει ένα παυσίπονο. Τα φάρμακα που έχουν ως κύριο συστατικό την παρακεταμόλη είναι τα καταλληλότερα, ενώ χρήσιμος είναι πολλές φορές ο συνδυασμός με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά συνήθως χορηγούνται από το στόμα, αλλά πολλές φορές γίνονται και σε ενέσιμη μορφή.

Συχνά στην οξεία οσφυαλγία ανακούφιση προσφέρουν τα ψυχρά επιθέματα, τα οποία όμως δρουν για λίγο χρονικό διάστημα καθώς συνήθως δεν είναι ανεκτά για διάστημα μεγαλύτερο των δυο ημερών.

Σε αντίθεση με τα ψυχρά επιθέματα, τα θερμά επιθέματα είναι συνήθως πιο εύκολα ανεκτά από τον ασθενή. Ο ρόλος των θερμών επιθεμάτων είναι να ηρεμούν τους μύες και να προκαλούν μυοχάλαση. Θερμά επιθέματα θεωρούνται οι θερμαντικές αλοιφές και η θερμοφόρα.

Η ζώνη στη μέση αποτελεί μία συμπληρωματική λύση στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση καθώς μπορεί να ανακουφίσει κυρίως ανθρώπους με αδύναμο μυϊκό σύστημα.

Μεγάλη και γρήγορη ανακούφιση στην οξεία οσφυαλγία προσφέρουν οι ενέσεις που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και γίνονται τοπικά στη σπονδυλική στήλη. Η έγχυση αυτών των αντιφλεγμονωδών ουσιών μπορεί να επαναληφθεί 2 και 3 φορές αν χρειαστεί. Θα πρέπει να γίνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό για να έχουν αποτέλεσμα και να είναι ασφαλείς.

Η άσκηση έχει θέση στην οξεία οσφυαλγία, καθώς κάποιες ήπιες διατατικές ασκήσεις μπορούν να διατηρήσουν τη μέση σε καλή κατάσταση και να βοηθήσουν στη γρηγορότερη ανάρρωση.

Μία λάθος πρακτική για τον οξύ πόνο στη μέση είναι ο κλινοστατισμός. Η πλήρης ακινητοποίηση του ασθενούς μπορεί μόνο να επιδινώσει το πρόβλημα και όχι να το λύσει. Το σωστό είναι ακόμα και στην οξεία φάση του πόνου να σηκώνεται ο ασθενής έστω για λίγο και να περπατά, καθώς με αυτό τον τρόπο η μέση παραμένει λειτουργική.

Στις περιπτώσεις που η οξεία οσφυαλγία επιμένει, συνοδεύεται από πυρετό, ή από νευρολογικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητείτε ιατρική βοήθεια.

 

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή: «Όλα για την υγεία μου»:

www.youtube.com/watch?v=CeLxRbnjRVA

Πρώτες βοήθειες για την οξεία οσφυαλγία

οξεία οσφυαλγία