Νεότερα δεδομένα και προβλέψεις για τις αγχώδεις διαταραχές

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι συχνότερες ψυχολογικές διαταραχές σήμερα, με την κατάθλιψη να ακολουθεί. Στις αγχώδεις διαταραχές διακρίνονται οι ακόλουθες παθολογικές οντότητες: διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή πανικού (με ή χωρίς αγοραφοβία), ειδικές φοβίες και κοινωνική φοβία, μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, οξεία αγχώδης διαταραχή και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο οικονομικό forum στο Davos της Ελβετίας τις επόμενες ημέρες, από αγχώδεις διαταραχές διάφορων μορφών, εκτιμάται ότι πάσχουν 275 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε κάθε χώρα εμφανίζονται σε ποσοστά από 2,5% έως 6,5%. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες σε ποσοστό 62%.

Παρότι η εμφάνιση μίας αγχώδους διαταραχής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα, στο άτομο που τη βιώνει, συχνά υποεκτιμάται με αποτέλεσμα να οδηγεί σε μακροχρόνια ψυχικά νοσήματα. Η συχνότερη αιτία είναι ότι τα άτομα αυτά δε ζητούν έγκαιρα την εκτίμηση από ειδικούς, γιατί δεν αποδέχονται το πρόβλημα. Συχνά καταφεύγουν λόγω ψυχοσωματικών συμπτωμάτων σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν αγχώδεις διαταραχές, για αυτό οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι σε συνεργασία με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, όταν κριθεί αναγκαίο, για να αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση ασθενούς συνολικά.

Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες εκτιμάται ότι οι αγχώδεις διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται καθόλου σε ποσοστά 76-85%. Αλλά και στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό παραμένει υψηλό μεταξύ 35-50%, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 το σύνολο των ψυχιατρικών νοσημάτων θα έχει κόστος για την παγκόσμια οικονομία 16 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυτός είναι ο λόγος που συζητάτε στα οικονομικά forum.

Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, ειδικότερα για τις αγχώδεις διαταραχές που είναι αρκετά συχνές, τόσο των ανθρώπων που πάσχουν όσο και των ιατρών που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.

αγχώδεις διαταραχές