Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Πότε χρειάζεται χειρουργείο.

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μετά από ατύχημα είναι συχνά και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή, ιδιαίτερα αν συνυπάρχει κάκωση του νωτιαίου μυελού. Τα συνηθέστερα ατυχήματα που προκαλούν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι τα τροχαία και οι πτώσεις από ύψος. Τα αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, που συμβαίνουν δηλαδή χωρίς τραυματισμό, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Η αναλογία σπονδυλικών καταγμάτων από ατυχήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 4:1, ενώ το 10-30% αυτών των ασθενών θα έχουν και κάκωση του νωτιαίου μυελού. Ο νωτιαίος μυελός που ξεκινάει από τον εγκέφαλο, διέρχεται μέσα από το σπονδυλικό σωλήνα και καταλήγει συνήθως στο ύψος του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου, μπορεί να τραυματιστεί από ένα σπονδυλικό κάταγμα.

Αν υπάρξει τραυματισμός του νωτιαίου μυελού θα προκληθεί νευρολογική βλάβη, η οποία μπορεί να είναι πλήρης, ή ατελής. Αν ο τραυματισμός γίνει στον αυχένα η νευρολογική βλάβη μπορεί να επηρεάσει και τα τέσσερα άκρα (τετραπάρεση, ή τετραπληγία) και αν γίνει χαμηλότερα στη θωρακική σπονδυλική στήλη μπορεί να επηρεάσει τα κάτω άκρα (παραπάρεση, ή παραπληγία). Η κινητικότητα των άκρων δεν είναι η μόνη σοβαρή επιπλοκή που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κάκωση του νωτιαίου μυελού μετά από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, καθώς συνυπάρχουν προβλήματα με τον έλεγχο των σφιγκτήρων (ούρηση, αφόδευση) καθώς και αναπνευστικά προβλήματα αν η κάκωση είναι υψηλή αυχενική.

Ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης είναι οι κάτωθι:

 • η προοδευτική νευρολογική επιδείνωση σε μη ανατάξιμο κάταγμα – εξάρθρημα
 • η ατελής νευρολογική βλάβη με πίεση στο νευρικό ιστό
 • τα ασταθή εξαρθρήματα μετά από ανάταξη
 • η πλήρης νευρολογική βλάβη σε ασταθή κατάγματα για να επιτραπεί η γρηγορότερη αποκατάσταση  και να διευκολυνθεί η νοσηλεία
 • οι πολυτραυματίες για καλύτερη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα
 • η όψιμη αστάθεια, ή παραμόρφωση με πίεση στο νευρικό ιστό, νευρολογικό έλλειμμα, ή χρόνιο πόνο
 • η αποφυγή, ή διόρθωση μετατραυματικής κυφωτικής παραμόρφωσης
 • τα ασταθή κατάγματα

Το χειρουργείο για τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης αποσκοπεί:

 • στην αποσυμπίεση του νευρικού ιστού
 • στη στήριξη και αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης
 • στην προετοιμασία του σπονδυλικού σωλήνα για μελλοντική εύρεση θεραπείας (σε πλήρεις βλάβες του νωτιαίου μυελού)

Τα σύγχρονα χειρουργικά μέσα, για τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, με τα νέα συστήματα σπονδυλοδεσίας, τη νευροφυσιολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και την εξειδίκευση των χειρουργών της σπονδυλικής στήλης, προλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις τις νευρολογικές επιπλοκές. Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης μας αφορούν όλους, καθώς μπορούν σε ανύποπτο χρόνο να συμβούν στον καθένα.

τα κατάγματα της σπονδυλικής στήληςτα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης