Ιατρικά Επίκαιρα – Ιατρικά νέα το 2014

Το 2014 ήταν ένα έτος με πολλά νέα από το χώρο της υγείας, αρκετά εκ των οποίων αναφέρονται στη συνέχεια:

Από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο Google που σχετίζονται με την υγεία το 2014 ήταν ο ιός Έμπολα και το  Ice Bucket Challenge, δηλαδή η πρόσκληση κάποιου διαδικτυακά, από κάποιο γνωστό του, να τον βρέξουν με νερό για φιλανθρωπικό σκοπό, σχετικά με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Η νευρολογική αυτή πάθηση που αρχικά εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία, προσβάλλει όλο και περισσότερο νέες ηλικίες.

Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρήθηκε παγκοσμίως, εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα (Ebola), που ξέσπασε σε χώρες της Δ. Αφρικής και συνεχίζει να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.

Μεγάλη εξέλιξη είχαμε στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα, τα οποία πλέον δοκιμάζονται  σε πολλούς ιατρικούς κλάδους, από την τεχνητή γονιμοποίηση και τις καρδιολογικές παθήσεις, μέχρι τη θεραπεία ανθρώπων με βλάβη στο νωτιαίο μυελό. Φαίνεται όμως ότι ακόμα είμαστε στην αρχή και ότι αυτός ο ιατρικός τομέας θα εξελιχθεί πολύ στο μέλλον.

Παρόμοια, πολλά υποσχόμενη, είναι και η εξέλιξη ενός νέου ιατρικού τομέα που ασχολείται με την «αναγεννητική» ιατρική, δηλαδή με την αποκατάσταση ιστών του ανθρώπινου σώματος που βρίσκει συνεχώς νέες εφαρμογές σε ιατρικές ειδικότητες όπως της ορθοπαιδικής.

Σημαντική πρόοδος έγινε το 2014 για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια, οι οποίες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, καθώς δοκιμάζονται νέα τεστ για την πρώιμη διάγνωση καθώς και καινούρια φάρμακα.

Πολλές καινούριες έρευνες το 2014 αναφέρονται στη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής καθώς οι περισσότερες παθήσεις σχετίζονται με την παχυσαρκία και την πρόσληψη λανθασμένων τροφών.

Πολύ συζητήθηκε επίσης την χρονιά που πέρασε η αυξημένη έκθεση του σύγχρονου ανθρώπου σε χημικές ουσίες, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω των καθημερινών συνηθειών (απορρυπαντικά, οδοντόπαστες κ.α.).

Για τον ιό του  HIV που προκαλεί το AIDS, φαίνεται ότι είμαστε πλέον κοντά στην παρασκευή εμβολίου.

Στις ιατρικές εξελίξεις του 2014 έρχεται να προστεθεί και η καινούρια τεχνολογία της 3-D εκτύπωσης που βρίσκει πλέον πολλές εφαρμογές στην υγεία από την ανακατασκευή προσώπου, μέχρι την εξατομικευμένη κατασκευή ορθοπαιδικών προθέσεων.

Δε θα πρέπει επίσης να παραλείψουμε τη φετινή βράβευση 3 επιστημόνων με το βραβείο Νόμπελ, για την ανεύρεση εγκεφαλικών κυττάρων που σχετίζονται με την καταγραφή της θέσης μας στο χώρο, αφήνοντας ακόμα πολλά ερευνητικά περιθώρια για την πλήρη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ας ευχηθούμε το επόμενο έτος να υπάρξουν ακόμα περισσότερες θετικές εξελίξεις για τα προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Ιατρικά νέα το 2014Ιατρικά νέα-2014