Ο χρόνιος πόνος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Έκπτωση της μνήμης και αυξημένη πιθανότητα άνοιας μπορεί να προκαλέσει ο χρόνιος πόνος, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of California, San Francisco.

Ηλικιωμένοι με χρόνιο πόνο, που συχνά οφείλεται  σε μυοσκελετικές παθήσεις, έχουν ταχύτερη έκπτωση μνήμης καθώς γερνούν και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σταδιακά συμπτώματα άνοιας, καθώς ο χρόνιος πόνος θα μπορούσε να συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Όπως δήλωσαν, όταν ο πόνος είναι χρόνιος και προκαλεί αναμάσημα των σκέψεων, αυτό θα μπορούσε να οδηγεί μέρος της προσοχής να παρεμβάλλεται στη σταθεροποίηση της μνήμης.

Ως αποτέλεσμα, οι ενήλικες αυτοί βρίσκουν πιο δύσκολες τις εργασίες της καθημερινότητας, όπως να ελέγχουν τα φάρμακα και τα οικονομικά τους και σταδιακά αρχίζουν να ξεχνούν σημαντικότερα πράγματα.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.000 συμμετεχόντων, ηλικίας 60 ετών και άνω, για διάστημα 12 ετών.

Ηλικιωμένοι που είχαν συστηματικά μέτριο, ή σοβαρό πόνο είχαν μειωμένη λειτουργία μνήμης και εμφάνιση άνοιας με 9,2% ταχύτερο ρυθμό σε εξετάσεις που έγιναν 10 χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα δείχνουν νέους τρόπους εξέτασης και πρόληψης, για την προστασία των ηλικιωμένων από τα νοητικά προβλήματα της γήρανσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως η εμπειρία του πόνου να μετριάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιεί αναμνήσεις και άλλες νοητικές λειτουργίες, ή το συναισθηματικό στρες που προκαλεί ο χρόνιος πόνος να ενεργοποιεί οδούς στρες-ορμονών στον οργανισμό που εμπλέκονται στη νοητική εξασθένηση.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου θα μπορούσε να προστατεύει τις νοητικές ικανότητες, σύμφωνα με την έρευνα.

Συμπερασματικά, η έγκαιρη αντιμετώπιση παθήσεων, όπως οι μυοσκελετικές, που είναι η πιο συχνή αιτία χρόνιου πόνου στους ηλικιωμένους, εκτός από την καλύτερη ποιότητα ζωής, μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη της γεροντικής άνοιας.

χρόνιος πόνος-αιτία άνοιαςχρόνιος πόνος-αίτια άνοιας