Πρόληψη ατυχημάτων τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή που μπορεί να προσφέρει χαρά και χαλάρωση, αλλά συνοδεύεται και από αυξημένο αριθμό ατυχημάτων που σχετίζονται με τις συνήθειες και τις παραδόσεις των ημερών. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές πρόληψης των ατυχημάτων αυτών σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει παιχνίδια για παιδιά για τη σωστή ηλικιακή ομάδα και από αξιόπιστες πηγές που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσα συνδέονται για φόρτιση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αν υπάρχουν μικρά παιδιά προσέξτε στο χώρο γύρω από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα να μην υπάρχουν μικρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα θέσουν σε κίνδυνο πνιγμού, συμπεριλαμβανομένων των κομματιών που έχουν πέσει από παιχνίδια, ή από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Προσοχή στο στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ειδικά αν είναι ψηλό και χρησιμοποιείτε σκάλα. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή στο στολισμό εξωτερικών χώρων όπως μπαλκόνια, ταράτσες και στέγες.

Κρατήστε διακοσμήσεις και κάρτες μακριά από εστίες φωτιάς, ή άλλες πηγές θερμότητας, όπως φωτιστικά. Μην αφήνετε αναμμένα κεριά χωρίς επιτήρηση, φροντίστε να τα σβήσετε πριν πάτε για ύπνο.

Αν έχετε παλιά φώτα των Χριστουγέννων, να εξετάσετε σοβαρά την αγορά νέων, που θα ανταποκρίνονται σε υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. Σβήνετε τα φωτάκια πριν πάτε για ύπνο και μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με αυτά. Έχουν αναφερθεί ατυχήματα με μικρά παιδιά που τα έβαλαν στο στόμα τους και κατάπιαν κάποιο κομμάτι.

Προσοχή αν χρησιμοποιείται τζάκι, ή παρόμοια πηγή θερμότητας, στον αερισμό του χώρου και στη συντήρηση πριν τις ημέρες των γιορτών.

Χρησιμοποιείτε ψαλίδι για το άνοιγμα των δώρων και κατσαβίδι για ορισμένα παιχνίδια και μη μπαίνετε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι βιαστικά, το οποίο προκαλεί μεγάλη αύξηση ατυχημάτων.

Αν μαγειρέψετε για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για την προετοιμασία και το μαγείρεμα γιατί αρκετά ατυχήματα, κυρίως εγκαύματα, έχουν καταγραφεί.

Προσοχή στις προεκτάσεις καλωδίων και συρμάτων, στις παρατημένες συσκευασίες δώρων, στη μετακίνηση επίπλων και γενικά στις αλλαγές μέσα στο σπίτι, ειδικά όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, γιατί οι πτώσεις με ενδεχόμενο σοβαρό τραυματισμό είναι συχνές στις περιπτώσεις αυτές.

Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση τροφής, ειδικά τις βραδινές ώρες, κυρίως για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οι οποίοι δε θα πρέπει επίσης λόγω των ημερών να παραλείπουν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Μην πίνετε πριν οδηγήσετε και μην ξεκινήσετε για ταξίδι οδηγώντας, αν είστε κουρασμένοι, από βιασύνη. Δυστυχώς τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν και τα Χριστούγεννα.

Να θυμάστε ότι η πρόληψη των ατυχημάτων στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να χαρείτε τις γιορτές με ασφάλεια.

πρόληψη των Χριστουγεννιάτικων ατυχημάτωνπρόληψη ατυχημάτων τα Χριστούγεννα