Τρόποι αποφυγής τραυματισμών με αποσκευές

Οι τραυματισμοί που προκύπτουν στα ταξίδια, με τις αποσκευές, είναι αρκετά πιο συχνοί από ότι νομίζουν οι περισσότεροι και είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ορθοπαιδικά προβλήματα που θα χρειαστούν ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή για την ασφάλεια καταναλωτικών προϊόντων, μόνο το 2012 οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από τη λανθασμένη μεταφορά αποσκευών άγγιξαν τις 54.000!

Η προετοιμασία ενός ταξιδιού περιλαμβάνει και το πακετάρισμα για τις αποσκευές που μπορεί να είναι απλές βαλίτσες και σακίδια αλλά και πιο βαριά αντικείμενα. Κυρίως στα ταξίδια με αυτοκίνητο οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν χώρο, ειδικά οι οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς να σκέφτονται το βάρος που έχουν οι αποσκευές και τον τρόπο μεταφοράς τους.

Αρκετοί τραυματισμοί συμβαίνουν με τις αποσκευές και με άλλα μεταφορικά μέσα όπως τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα. Σημαντικό ρόλο παίζει το βάρος, το είδος της αποσκευής, ο χώρος της μετακίνησης, η φυσική κατάσταση, αλλά και η γνώση βασικών τρόπων προφύλαξης

Η μέση, ο αυχένας, οι ώμοι και οι καρποί είναι μερικά από τα σημεία του σώματος που συνήθως ενοχλούνται όταν σηκώνει κανείς βαριά αντικείμενα, όπως οι αποσκευές, με λάθος τρόπο, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί και ενοχλήσεις, όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία, πόνοι στους ώμους και στα  χέρια ποικίλης βαρύτητας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών, για να είναι κανείς βέβαιος ότι θα φτάσει στον προορισμό του χωρίς τραυματισμούς και έντονους πόνους, θα πρέπει να επιλέγει αποσκευές από ελαφριά υλικά, ώστε το βάρος τους να μην αυξάνεται πολύ, ιδιαιτέρως όταν είναι γεμάτες.

Στην περίπτωση που οι αποσκευές δε διαθέτουν ροδάκια, θα πρέπει να τις σηκώνει κανείς λυγίζοντας τα πόδια και όχι τη μέση, ενώ στη συνέχεια για να ισιώσει το σώμα του θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους μύες των ποδιών. Θα πρέπει επίσης οι αποσκευές να είναι κοντά στο σώμα για να μεταφέρονται με μικρότερη προσπάθεια.

Τα σακίδια θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένα στην πλάτη και με τα λουράκια τους δεμένα σχετικά σφιχτά, ώστε το βάρος τους να μην παρασέρνει το σώμα προς τα πίσω, αλλά ούτε η πλάτη να καμπουριάζει.

Τέλος, αν οι αποσκευές διαθέτουν ροδάκια, που είναι και το ιδανικό, θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο σώμα, το χερούλι τους να είναι στο φυσικό ύψος του χεριού, ενώ στις σκάλες θα πρέπει κανείς να τις σηκώνει και όχι να τις σέρνει πίσω του.

Οι παραπάνω απλές οδηγίες θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή γιατί δυστυχώς δεν είναι σπάνιο σε κάποιο ταξίδι να προκύπτει κάποιος τραυματισμός.

τραυματισμοί με αποσκευές.τραυματισμοί με αποσκευές