Το πρόσωπο «γερνάει» το χειμώνα

Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τους χειμερινούς μήνες το ανθρώπινο πρόσωπο φαίνεται πιο γερασμένο. Οι ερευνητές στα εργαστήρια AMA Laboratories της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τα μάτια 5.000 γυναικών κατά τη διάρκεια όλων των εποχών και διαπίστωσαν ότι ο χειμώνας κάνει την κούραση των ματιών εμφανέστερη, λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός, που με τη σειρά της κάνει το δέρμα πιο θαμπό, τονίζοντας τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Και το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα για το πρόσωπο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κόπωσης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών λόγω μειωμένων επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό (η οποία παράγεται συνέπεια της έκθεσης μας στον ήλιο) και της λιγότερης σεροτονίνης στον εγκέφαλο (ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεσή μας).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 82% των γυναικών είχε μαύρους κύκλους και πρησμένα μάτια το χειμώνα, σε αντίθεση με το 38% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το δείγμα αποτελούνταν από γυναίκες 27-60 ετών και τα αποτελέσματα αφορούσαν το σύνολο.

Όπως δήλωσαν «όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D και Κ προκαλεί μαύρους κύκλους και πρησμένα μάτια στο πρόσωπο, ειδικά λόγω της σχέσης των δύο βιταμινών με το ανοσοποιητικό σύστημα και την κόπωση. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι οι γυναίκες ανησυχούν για την επίδραση του χρόνου στο πρόσωπό τους, και ειδικά για τους μαύρους κύκλους που είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν, απ’ ότι οι ρυτίδες. Η έλλειψη των βιταμινών D και Κ έχει σοβαρή επίπτωση στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων και των πρησμένων ματιών, κάνοντας τη γυναίκα να μοιάζει 4,7 χρόνια μεγαλύτερη από την βιολογική της ηλικία, ειδικά μετά τα 40.»

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι το συχνότερο δερματολογικό πρόβλημα που προκαλείται από μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία που έχουν διαρροή αίματος, καθώς το αίμα που αρχίζει να οξειδώνεται, αποκτά μια σκούρα μπλε απόχρωση. Το δέρμα κάτω από την περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά λεπτό και έτσι ευνοείται η συσσώρευση του αίματος, με αποτέλεσμα οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα μάτια να είναι μία καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα θα πρέπει να επισκέπτονται τον ειδικό δερματολόγο.
πρόσωπο-μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια