Συχνά προβλήματα υγείας από το κρύο και πρόληψη

Το κρύο, δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, κυρίως με διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και με αναπνευστικά προβλήματα.

Με το κρύο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η άμυνα του οργανισμού, καθώς και τοπικά ο ρινικός βλεννογόνος. Αυτό  σε συνδυασμό με την παραμονή περισσότερου χρόνου σε κλειστούς χώρους, με πολλούς ανθρώπους, καθώς και με την περισσότερη παραμονή στον αέρα σταγονιδίων από βήχα, ή φτάρνισμα, όταν έχει κρύο, προκαλεί αύξηση των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Τις ημέρες με πολύ κρύο παρατηρείτε επίσης αύξηση των εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων, κάτι που πιθανόν οφείλεται στη συστολή των αγγείων και στην προδιάθεση για θρομβώσεις.

Σε κάποιους ανθρώπους το κρύο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και σε άλλους τοπικό ερεθισμό του δέρματος (χιονίστρες), ιδιαίτερα σε παρατεταμένη παραμονή σε χαμηλή θερμοκρασία.

Για τις ημέρες του χειμώνα με πολύ κρύο, χρειάζεται πρόληψη και σωστή ενημέρωση, για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να εξελιχθούν σε αρκετά σοβαρά. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο.

Για τα ρούχα που θα πρέπει να φοράνε τα μικρά παιδιά σύμφωνα και με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • Ισχύει γενικά το +1. Δηλαδή από όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.
  • Τα λίγα και βαριά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο, όσο τα πολλά και ελαφριά. Η θερμότητα φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο, για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα να χαθεί από το σώμα .
  • Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορείτε να φορέσετε στο παιδί ένα, ή δύο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκια, ή κοντομάνικα και από πάνω ένα μπλουζάκι, ή πουλοβεράκι και μετά το μπουφάν.
  • Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να φοράει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χέρια του, για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί είναι απαραίτητα για να προστατεύει και τα αυτιά του.

Όσοι παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα με το κρύο θα πρέπει να ζητούν τη γνώμη δερματολόγου. Γενικά θα πρέπει, κυρίως σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, να μη μένει μέρος του σώματος εκτεθειμένο. Έτσι τα γάντια, οι σκούφοι και τα κασκόλ που θα πρέπει να προστατεύουν και τη μύτη είναι πολύ χρήσιμα.

Μετά την παραμονή στο κρύο θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ζεστό περιβάλλον και τα τυχόν βρεγμένα, ή ιδρωμένα ρούχα, πρέπει να αλλαχθούν. Τα ζεστά ροφήματα, αλλά χωρίς αλκοόλ, θα βοηθήσουν, καθώς και ένα ζεστό μπάνιο μετά από λίγη ώρα.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ή αλόγιστη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

το κρύο και προβλήματα υγείαςτο-κρύο-πρόληψη