Το διάβασμα προστατεύει από την άνοια

Το διάβασμα βιβλίων και η συχνή ενημέρωση από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκδήλωση των συμπτωμάτων της άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology, αναφέρει ότι κρατώντας διαρκώς δραστήριο τον εγκέφαλό μας βοηθάμε στην καλύτερη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων, ακόμη και αν σταδιακά έχουν αρχίσει τα πρώτα σημάδια εκφύλισης περιοχών του εγκεφάλου, ενδεικτικές της άνοιας.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ήταν 32% χαμηλότερη σε εκείνους που κρατούσαν απασχολημένο τον εγκέφαλό τους, διαβάζοντας βιβλία, ή έντυπα όπως εφημερίδες με άρθρα που ανέπτυσσαν την κριτική σκέψη.

Η έρευνα αυτή δίνει μία απάντηση και μία εξήγηση στο γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων χωρίς πρόβλημα στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη, παρότι μετά θάνατο αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν εμφανή σημάδια νευροεκφύλισης ενδεικτικά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο εγκέφαλος, εφόσον παραμένει δραστήριος, έχει την ικανότητα να συντηρεί την καλή του λειτουργία αναπτύσσοντας εναλλακτικά κυκλώματα.

διάβασμα και άνοια