Σύγχρονη θεραπεία οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων με κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική, δηλαδή η τεχνική έγχυσης (ένεσης) οστικού τσιμέντου σε σπόνδυλο με κάταγμα, έχει συμβάλλει αρκετά στην αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οστεοπόρωση προσβάλλει μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80 ετών. Σε μικρότερα ποσοστά προσβάλλει και τους άνδρες.

Η κύρια επιπλοκή της μη αντιμετωπίσιμης οστεοπόρωσης είναι το οστεοπορωτικό κάταγμα. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι στη σπονδυλική στήλη, στην περιοχή του ισχίου και του καρπού. Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα μπορούν να συμβούν και με χαμηλή, ή καθόλου βία (αυτόματα) και συνοδεύονται συνήθως από πόνο στην πλάτη, ή στη μέση.

Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη κύφωση (καμπούρα) και απώλεια ύψους.

Η συντηρητική αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων περιλαμβάνει παυσίπονη αγωγή, εφαρμογή ειδικών κηδεμόνων και περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει έλεγχος και σωστή αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης για την αποφυγή νέων καταγμάτων.

Η μέθοδος της κυφοπλαστικής είναι μικροεπεμβατική μέθοδος κατά την οποία με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος εισέρχεται στειλεός μέσα στο σπασμένο σπονδυλικό σώμα και ειδικό μπαλονάκι εκπτύσσετε δημιουργώντας χώρο για την έγχυση ειδικού οστικού τσιμέντου. Το οστικό τσιμέντο σταθεροποιεί άμεσα το κάταγμα αποτρέποντας ταυτόχρονα την περαιτέρω καθίζηση του σπονδύλου και τη δημιουργία μεγάλης κύφωσης.

Έτσι η κυφοπλαστική επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης, ελαχιστοποιώντας τον πόνο από το σπονδυλικό κάταγμα και συμβάλλοντας στην γρήγορη κινητοποίηση, χωρίς την ανάγκη εφαρμογής κηδεμόνα ο οποίος συχνά, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, δεν είναι καλά ανεκτός.

Οι σύγχρονες τεχνικές κυφοπλαστικής και η εξειδίκευση των χειρουργών της σπονδυλικής στήλης έχουν συμβάλλει στη μείωση του χειρουργικού χρόνου και στη δυνατότητα πραγματοποίησης κυφοπλαστικών και σε μεγάλες ηλικίες.

Έτσι τις περισσότερες φορές για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων με κυφοπλαστική, δε χρειάζεται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο.

Παρότι η κυφοπλαστική είναι γενικά μία ασφαλής μέθοδος, όταν γίνεται από εξειδικευμένους στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης ιατρούς, θα πρέπει πάντα να γίνεται σωστή επιλογή των ασθενών.

Αντιμετώπιση οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτωνοστεοπόρωση-κυφοπλαστική