Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αναλαμβάνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ). Ο Ι.Σ.Α. και η Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. έχουν εκδώσει έναν οδηγό για την ασφαλή οδήγηση, ο οποίος πρόκειται να διανεμηθεί στο κοινό τις ημέρες των Πασχαλινών γιορτών, όπου αναμένεται μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα.

Η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων της Eurostat , κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 ετών και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταγραφεί 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκροί στην Ελλάδα λόγω των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.

Η κυριότερη αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Ειδικότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 328 θανατηφόρα τροχαία. Αναφορικά με τα αίτιά τους, σε ποσοστό 28,7% αποδίδονται σε αμέλεια του οδηγού του οχήματος, το 38,7% ερευνάται ακόμη και το υπόλοιπο 32,6% οφείλεται σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

αποτελέσματα τροχαίων ατυχημάτωναίτια τροχαίων ατυχημάτων

Σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται η μέθη, καθώς το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Η καμπάνια αυτής της ενημέρωσης βασίζεται σε δώδεκα σημεία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων:

1. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
2. Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
3. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
4. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
5. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
6. Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
7. Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
8. Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του, πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση, ή ξεμούδιασμα.
9. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά, ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.
10. Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
11. Αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι παραβίαση του stop, του κόκκινου σήματος, κ.λ.π.).
12. ΠΡΟΣΟΧΗ στην προσπέραση των αυτοκινήτων.

προληψη τροχαίων ατυχημάτωνπρόληψη τροχαίων