Γράφει η κα Σαμαρά Ζωή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και είναι σίγουρα μια απ’ αυτές, με τις αμέτρητες επιλογές φαγητών και γλυκών. Γιορτινά τραπέζια με νόστιμα και ευπαρουσίαστα εδέσματα βρίσκονται παντού γύρω σας κι εσείς ψάχνετε τρόπους να αμυνθείτε. Το φαγητό αυτές τις μέρες, έχει πάρει μια άλλη διάσταση, είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Σε μια τέτοια περίοδο λοιπόν, μην είστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς σας και μην απαιτείτε την απώλεια κιλών που μπορεί να σημαίνει καταπίεση και υπερπροσπάθεια από σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τους στόχους και τη δίαιτα και αρκεστείτε στη διατήρηση του παρόντος βάρους σας. Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ενεργειακή πρόσληψη αλλά και την ποιότητα της διατροφής σας, στην περίοδο των Χριστουγέννων!
Μικρά και συχνά γεύματα! Πάγια συμβουλή διαιτολόγων, ισχύει και σε τέτοιες περιπτώσεις! Μην παραλείπετε γεύματα με σκοπό να υπερκαταναλώσετε στο τραπέζι που είστε καλεσμένοι. Οργανώστε τα γεύματά σας, ώστε να είναι 5-6 μικρά μέσα στην ημέρα. Ειδικά όταν είστε καλεσμένοι φροντίστε να καταναλώσετε 1-2 ώρες νωρίτερα ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα φρούτο, ένα γιαούρτι, μία μπάρα δημητριακών. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την πείνα σας και δε θα φάτε πολύ!
Οργανώστε το πιάτο σας και γεμίστε το μια φορά! Ξέρουμε πως θα θέλατε να δοκιμάσετε όλες τις λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού και σκέφτεστε «πότε πάλι θα έχω στη διάθεσή μου τόσο νόστιμα φαγητά;», «μία φορά έχουμε Χριστούγεννα» και άλλα παρόμοια, όμως καλό θα ήταν να επιλέξετε εξ αρχής τα πιο αγαπημένα σας φαγητά και να αρκεστείτε σ’ αυτά. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με σαλάτα και το υπόλοιπο με κρέας και ζυμαρικά ή πατάτες ή ψωμί. Προσθέστε 1- 2 κουταλιές από κάποια σως. Μ’ αυτό τον τρόπο θα ελέγξετε πλήρως την ποσότητα και σίγουρα δε θα υπερκαταναλώσετε!
Όταν τρώμε… μιλάμε! Καταναλώστε με αργό ρυθμό και κάνετε παύσεις! Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αισθανθεί τον κορεσμό στη σωστή στιγμή και μην τον πιέζετε. Η ουσία των γιορτινών τραπεζιών δεν είναι τόσο η κατανάλωση φαγητού, όσο η κοινωνικοποίηση και οι όμορφες συζητήσεις με τα αγαπημένα πρόσωπα. Με το να τρώτε ακατάπαυστα σίγουρα μόνο αρνητική εντύπωση θα κάνετε!
Προσοχή στο κρέας και στα τηγανιτά! Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και προτιμήστε πουλερικά (γαλοπούλα, κοτόπουλο κλπ.) αντί του κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι κλπ). Προτιμάτε τα ψητά και τα βραστά αντί των τηγανιτών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την ποσότητα λίπους στο γεύμα σας και θα επιλέγετε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα, μειώνοντας τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα!
Στα γλυκά λέμε… ναι, αλλά με μέτρο! Δεν είναι δυνατό να σας απαγορευτούν τα γλυκά, όταν όλοι γύρω σας τα απολαμβάνουν. Θυμηθείτε όμως, ακόμα και πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκιά γεύση! Από το επιδόρπιο σ’ ένα γιορτινό τραπέζι, φάτε 2-3 κουταλιές, απλά και μόνο για να «αλλάξετε» γεύση από το γεύμα σας. Έχετε ήδη χορτάσει και δε χρειάζεται να φάτε όλη την πάστα.
Αλκοόλ… λίγο και καλό! Περιορίστε το αλκοόλ σε 1- 2 ποτήρια κρασιού ή μπύρας. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και αναψυκτικά, όπως τα κοκτέιλ. Πέραν του υψηλού θερμιδικού περιεχόμενου, τα αλκοολούχα ποτά ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και να χαλάσουν το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί την περίοδο των Χριστουγέννων, πόσο μάλλον αν οδηγείτε. Γι’ αυτό προσέξτε μην το παρακάνετε!
Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Το αιώνιο δίλημμα… Αν πρέπει να επιλέξετε ένα από αυτά τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά καλό θα ήταν να καταλήγατε στο μελομακάρονο. Και τα δύο έχουν παρόμοιο θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά το πλεονέκτημα του μελομακάρονου είναι πως έχει καλύτερης ποιότητας λιπαρά οξέα λόγω του ελαιολάδου και των ξηρών καρπών. Ο κουραμπιές αντίθετα, είναι πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά οξέα λόγω του βουτύρου, αλλά και σε απλά σάκχαρα λόγω της άχνης. Φυσικά και αυτά με μέτρο! Μην καταναλώνετε πάνω από ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ την ημέρα!
Μαγειρέψτε με υγιεινό τρόπο! Όταν είστε εσείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για την παρασκευή του φαγητού σας, φροντίστε να επιλέγετε υλικά χαμηλών θερμίδων και λίπους (light), όπως για παράδειγμα light γάλα ή κρέμα γάλακτος κλπ.. Αποφύγετε τα τηγανιτά και προτιμήστε τα ψητά ή τα βραστά. Περιορίστε το ελαιόλαδο σε 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα. Για επιπλέον ενίσχυση της γεύσης του φαγητού σας χρησιμοποιήστε μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξύδι, χυμούς φρούτων, όπως λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα! Όπως είναι φυσικό δε θα μπορούσε να λείπει η φυσική δραστηριότητα ακόμα και στην περίοδο των γιορτών. Γνωρίζουμε πως είναι μια περίοδος ξεκούρασης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αμελήσετε πλήρως την άσκηση. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο όσο περισσότερο μπορείτε, κάνετε βόλτες στα μαγαζιά και στους γιορτινούς, στολισμένους δρόμους με φίλους, χορέψτε στα γιορτινά τραπέζια και στα parties!
Φυσικά και δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσετε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής και κατά τις γιορτινές περιόδους. Ενισχύστε τον αυτοέλεγχο σας, με ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, στο οποίο θα καταγράφετε ακριβώς τι έχετε φάει μέσα στην ημέρα. Τακτική η οποία σας βοηθάει να βλέπετε και να κρίνετε οι ίδιοι την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής σας.
Καλές γιορτές λοιπόν, με μέτρο, υγεία και ευτυχία!
Read more:
http://www.genenutrition.gr/Tips-diatrofis/christmasdiettips.html#ixzz2ocQz1sCs