Ακατάλληλα παπούτσια και πόνοι στη μέση (οσφυαλγία)

Στα παπούτσια που φοράμε μπορεί να οφείλονται σε κάποιες περιπτώσεις οι πόνοι στη μέση (οσφυαλγία), τα οποία καταπονούν τους μύες της μέσης με δύο τρόπους: πρώτον αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του σώματος με το έδαφος και μέσω αυτών μεταφέρονται οι κραδασμοί σε όλο το σώμα και δεύτερον τα παπούτσια μπορούν να μεταβάλλουν την ισορροπία όλου του σώματος.

Οι γυναίκες που φορούν καθημερινά για πολλές ώρες ψηλοτάκουνα παπούτσια, καταπονούν όχι μόνο τα πόδια αλλά συχνά προκαλούν και πόνους στη μέση, καθώς σπρώχνουν την περιοχή της λεκάνης προς τα μπροστά μεταβάλλοντας όλη την ισορροπία του σώματος και καταπονώντας την περιοχή της μέσης.

Από την άλλη πλευρά, τα τελείως επίπεδα παπούτσια όπως οι μπαλαρίνες για τις γυναίκες, οι σαγιονάρες και τα σανδάλια , δεν υποστηρίζουν καλά την ποδική καμάρα με αποτέλεσμα να μην κατανέμονται τα φορτία σε όλο το πόδι και να καταπονείται η μέση.

Τα σωστά παπούτσια έχουν τακούνι 2-2,5 εκατοστά, είναι κατασκευασμένα από μαλακό δέρμα, υποστηρίζουν σωστά την έσω επιφάνεια του ποδιού, δεν είναι πολύ μυτερά και είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα, ώστε να υπάρχει χώρος για τα δάχτυλα να κινούνται με άνεση.

Όσοι γυμνάζονται ή ασχολούνται με κάποιο άθλημα, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια με αερόσολα, η οποία απορροφά τους κραδασμούς του εδάφους περιορίζοντας έτσι την  καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων που προκαλούν πόνους στη μέση. Οι επαγγελματίες αθλητές αλλάζουν συχνά παπούτσια, γιατί η φθαρμένη αερόσολα δεν απορροφά αποτελεσματικά τους κραδασμούς.

Τα παπούτσια περιπάτου καλό θα είναι να αποφεύγονται κατά την άσκηση, καθώς δεν έχουν αερόσολα και ενδείκνυται μόνο για ήπιο περπάτημα μισής ή μίας ώρας.

Εκπομπή: ‘Όλα για την υγεία μου’, MEGA CHANNEL : Οι λύσεις για τον πόνο στη μέση. Συμμετέχει ο ορθοπαιδικός, χειρουργός σπονδυλικής στήλης  κ. Ανδρέας Μοράκης.

πόνοι στη μέση