Εντοπισμός παιδιών με αυτισμό με test κινουμένων σχεδίων

Μεγάλη αύξηση παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια των παιδιών με αυτισμό, καθώς και άλλων παρόμοιων διαταραχών. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί εξειδίκευση.

Σύμφωνα με  νέα μελέτη που έγινε στο Κέντρο Παιδικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Γέιλ έδειξε ότι τα δίχρονα που παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια και ήταν με αυτισμό επικεντρώνονταν στην κίνηση που σχετιζόταν με ήχο.

Η καταγραφή των αντιδράσεων των νηπίων όταν παρακολουθούν κινούμενα σχέδια μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση νηπίων με αυτισμό.

Τα βρέφη συνήθως αρχίζουν να προσέχουν την κίνηση αμέσως μόλις γεννηθούν και συλλέγουν πληροφορίες από τα στοιχεία που βλέπουν, αλλά τα παιδιά με αυτισμό δεν λειτουργούν έτσι.

Ειδικότερα οι ερευνητές σχεδίασαν πέντε εκδοχές ενός παιδικού παιχνιδιού όπου φωτεινά σημεία δείχνουν κινούμενα αντικείμενα, συνοδεία ήχων. Στο μισό μέρος της οθόνης προβαλλόταν το κανονικό κινούμενο σχέδιο και στο άλλο μισό της οθόνης το κινούμενο σχέδιο εμφανιζόταν αναποδογυρισμένο και αντίστροφα, αλλά με τους ίδιους ήχους όπως και το κανονικό κινούμενο σχέδιο.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι φυσιολογικά η προσοχή του παιδιού επικεντρώνεται σε τέτοιες αλλαγές όταν είναι περίπου οκτώ μηνών.

Τα 21 παιδιά είχαν διαταραχές φάσματος του αυτισμού, 39 αναπτύσσονταν φυσιολογικά και 16 είχαν αναπτυξιακά προβλήματα, αλλά δεν είχαν αυτισμό όταν έλαβαν μέρος στην μελέτη.

Τόσο τα νήπια που αναπτύσσονταν κανονικά όσο κι εκείνα με αναπτυξιακά προβλήματα είχαν ξεκάθαρη προτίμηση στην παρακολούθηση των κανονικών κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο τα νήπια με αυτισμό δεν είχαν καμιά προτίμηση και κοιτούσαν και τα δύο τμήματα της οθόνης.

Αλλά όταν στην οθόνη προβλήθηκε κινούμενο σχέδιο που χτυπούσε παλαμάκια επαναλαμβανόμενα με συνοδεία ήχων, όσα παιδιά είχαν αυτιστικές διαταραχές είχαν αξιοσημείωτη προτίμηση για το τμήμα της οθόνης που ο ήχος συνόδευε την κίνηση, επιλέγοντας το στο 66% του χρόνου. Τα υπόλοιπα παιδιά συνέχισαν να προτιμούν την ορθή εκδοχή του κινούμενου σχεδίου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στα άτομα με αυτισμό οι γενετικές προδιαθέσεις είναι αυξημένες, τροποποιώντας την εγκεφαλική ανάπτυξη. Η προσοχή στη βιολογική κίνηση είναι ουσιαστικός μηχανισμός της κοινωνικής συσχέτισης και στο μέλλον θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η διαδικασία αυτή εκτροχιάζεται στον αυτισμό, ξεκινώντας νωρίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του ατόμου.»

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Περισσότερες έρευνες θα μας δώσουν στοιχεία για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού και την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Αύξηση παιδιών με αυτισμόπαιδιά με αυτισμό