Ο ιός Ζίκα. Πληροφορίες και ταξιδιωτικές οδηγίες.

Τα κρούσματα του ιού Ζίκα αυξάνονται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει με ανακοίνωσή του τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αναμένεται να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική το 2016.

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Βραζιλία το Μάιο και μέσα σε λίγους μήνες κρούσματα του ιού έχουν σημειωθεί σε 17 χώρες αναφέρει σε δημοσίευμα του το: The Economist.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα (τσίμπημα) μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Πάντως, το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 έως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας σε νεογέννητα στη Βραζιλία και περιπτώσεων της νευρολογικής νόσου Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση, παρότι σε κάποιες χώρες της Ν. Αμερικής έχουν εκδοθεί οδηγίες για αποφυγή της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε μία σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες για την ασφάλεια των ταξιδιωτών:

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης με τον ιό Ζίκα, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους, ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Για τις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό και για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
ιός Ζίκαιός Ζίκα-μετάδοση