Νέα φαρμακευτική ουσία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μία σημαντική εξέλιξη για την σκλήρυνση κατά πλάκας ανακοινώθηκε στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ουσία φιγκολιμόδη μειώνει τα ποσοστά υποτροπής της ασθένειας και μπλοκάρει την εξέλιξη των βλαβών και της αναπηρίας. Συγκεκριμένα, η ουσία προλαμβάνει τα λεμφοκύτταρα που προκαλούν τη βλάβη εμποδίζοντάς τα να βγουν από τους λεμφοειδείς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι βλάβες που προκαλούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μπλοκάροντας την είσοδό τους σ’ αυτό.

Η φιγκολιμόδη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία που έχει λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση των μορφών της σκλήρυνσης κατά πλάκας που υποτροπιάζουν. Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, η δράση της επικεντρώνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις βλάβες που προκαλεί η φλεγμονή, αλλά επηρεάζει και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενισχύοντας την νευροπροστασία και την αποκατάσταση.

Επίσης, έχει την ικανότητα να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτρέπει τη νευροεκφυλιστική διεργασία τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στον νωτιαίο μυελό.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν έπειτα από κλινική μελέτη ότι τα ποσοστά υποτροπής για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σαφώς μικρότερα στους ασθενείς που λαμβάνουν την ουσία φιγκολιμόδη σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν θεραπεία με ιντερφερόνη.

Περαιτέρω μελέτες, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα, θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με φιγκολιμόδη.

σκλήρυνση κατά πλάκας