Ένας νάρθηκας «επόμενης γενιάς» για τα κατάγματα των οστών

Τα κατάγματα (σπασίματα) των οστών αντιμετωπίζονται «παραδοσιακά» εδώ και πάρα πολλά χρόνια με γύψο. Η εξέλιξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης ενδεχομένως να το αλλάξει αυτό, χάρη σε πρόσφατη πειραματική έρευνα, του Victoria University στη Νέα Ζηλανδία.

Η κεντρική ιδέα της έρευνας είναι ότι ο ασθενής θα υποβάλλεται σε ακτινογραφία, και το τραυματισμένο μέλος σε τρισδιάστατη σάρωση. Στη συνέχεια, ένας υπολογιστής θα υπολογίζει τη βέλτιστη δυνατή σύνθεση και μορφή του νάρθηκα, με το υλικό να είναι πυκνότερο στα πλέον προβληματικά σημεία. Ακολούθως, η σάρωση αποστέλλεται σε εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης και εκτυπώνεται σε πλαστικό. Το μέσο πάχος του νάρθηκα είναι 3 χιλιοστά, και το βάρος του βρίσκεται κάτω από τα 500 γραμμάρια.

Έτσι ο νέας γενιάς αυτός νάρθηκας θα είναι ελαφρύς, με ανοιχτό εξωσκελετό  και θα μιμείται τις δομές των ανθρώπινων οστικών δοκίδων. Ο εν λόγω νάρθηκας θα επιτρέπει τη ροή του αέρα, κάτι που απομακρύνει τις ενοχλητικές αισθήσεις φαγούρας που συνοδεύουν κλασικά τους γύψους και θα  μπορεί να βραχεί κάτι που θα επιτρέπει στον ασθενή να κάνει μπάνιο ακόμα και στη θάλασσα, ή την πισίνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι  ο νάρθηκας αυτός βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, καθώς αναζητούν πέρα από το καλύτερο μέσο τρισδιάστατης σάρωσης και το καλύτερο δυνατό υλικό κατασκευής. Θα ακολουθήσει συνεργασία με νοσοκομεία για δοκιμές, καθώς και με κατασκευαστές που θα μπορούν να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή.

νάρθηκας