Αύξηση για τη μυωπία παγκοσμίως

Από μυωπία θα πάσχει περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 5 δισεκατομμύρια) έως το 2050, με το ένα πέμπτο από αυτούς τους ανθρώπους (1.000.000.000) να έχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, αναφέρει μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

Ο αριθμός των ανθρώπων με σημαντική απώλεια όρασης από υψηλή μυωπία αναμένεται να αυξηθεί κατά επτά φορές το διάστημα 2000 – 2050, με τη μυωπία να γίνεται η κύρια αιτία απώλειας της όρασης παγκοσμίως.

Η ταχεία αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής στην παιδική ηλικία με μειωμένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και αύξηση δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με υπολογιστές, τάμπλετς και κινητά, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Eye της Σιγκαπούρης.

Τα ευρήματα δείχνουν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με τους συγγραφείς να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας των ματιών είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της ταχείας αύξησης για την υψηλή μυωπία, μαζί με την ανάπτυξη θεραπειών για τον έλεγχο της εξέλιξης της μυωπίας.

Τα παιδιά, επισημαίνουν οι ερευνητές,  πρέπει να λαμβάνουν μία τακτική οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο, κατά προτίμηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε προληπτικές στρατηγικές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μείωση του χρόνου που δαπανάται για δραστηριότητες με  ηλεκτρονικές συσκευές που απαιτούν σταθερή εστίαση από κοντά.

Επιπλέον η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα είναι αναγκαία για την εξέλιξη των φακών των γυαλιών, των φακών επαφής, αλλά και των επεμβάσεων για τη διόρθωση της μυωπίας, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

μυωπία στα παιδιάμυωπία στα παιδιά