Συχνά μυοσκελετικά προβλήματα το φθινόπωρο

Μετά το τέλος του καλοκαιριού αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα με τα συχνότερα να αφορούν πόνους στον αυχένα, στην πλάτη, στη μέση, στα γόνατα, στους ώμους και αλλού.

Η περίοδος του καλοκαιριού για αρκετούς ήταν περίοδος χαλάρωσης και το φθινόπωρο σημαίνει επιστροφή στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις. Για άλλους που εργάζονται σε τουριστικά επαγγέλματα και το καλοκαίρι καταπόνησαν αρκετά το σώμα τους, το φθινόπωρο ξεκινάει για αυτούς με τα μυοσκελετικά προβλήματα σε έξαρση.

Νεότερες επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι:

  • Στις διακοπές η έναρξη δραστηριοτήτων (σκι, κολύμβηση, ρακέτες κ.ά.), που δεν έχουν καμία σχέση με τη μέχρι πρότινος συνηθισμένη δραστηριότητα, μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια κάποιες παλιές μικρές, ή μεγαλύτερες κακώσεις, όπως και την εμφάνιση νέων κακώσεων που δεν υπήρχαν πριν.
  • Η μεταφορά σακιδίων και αποσκευών, ή εξαρτημάτων για την μετάβαση σε διάφορες παραλίες, μπορεί να προκαλέσει μικρό, ή μεγαλύτερο τραυματισμό.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μυοσκελετικά προβλήματα το καλοκαίρι και ιδίως την περίοδο των διακοπών είναι:

  • Η αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης, όπως περισσότερο περπάτημα, μηχανάκια, μικρά σκάφη, ποδήλατο κ.ά.
  • Η αλλαγή κρεβατιού, στρώματος, μαξιλαριού και οι λιγότερες ώρες ύπνου, με αποτέλεσμα το σώμα να μην αναπαύεται αρκετά.
  • Η φροντίδα μικρών παιδιών στις διακοπές, που χρειάζονται διαρκή επίβλεψη, αυξάνοντας έτσι το στρες και την σωματική κούραση.
  • Οι καταχρήσεις σε ποτό και φαγητό και τα παραπανίσια κιλά που επιβαρύνουν το σώμα.
  • Η έλλειψη κίνησης και άσκησης για πολλούς που ψάχνουν το καλοκαίρι την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση.

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλα εποχή για έναρξη αθλητικής δραστηριότητας και τήρησης υγιεινότερου τρόπου διατροφής.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε τουριστικά επαγγέλματα το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν αντίθετα μυοσκελετικά προβλήματα κυρίως λόγω υπέρχρησης, δηλαδή λόγω έντονης καταπόνησης του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση αν τα μυοσκελετικά προβλήματα συνεχίζονται και τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού ορθοπεδικού ιατρού για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να μην προκληθούν πιο χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα.

μυοσκελετικά προβλήματα το φθινόπωροτέλος του καλοκαιριού-μυοσκελετικά προβλήματα