Τα μισά κρούσματα άνοιας μπορούν να αποφευχθούν

Τα μισά κρούσματα άνοιας μπορούν να αποφευχθούν, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έρευνα εάν από την ηλικία των 40 ετών αρχίσουν να ακολουθούνται υγιεινές συνήθειες ζωής.

Την έρευνα θα παρουσιάσει το Φεβρουάριο στη δεύτερη Παγκόσμια Σύνοδο Καινοτομίας στην Υγεία (WISH 2015) στην Ντόχα του Κατάρ, ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Η άνοια, αυτή η εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου στερεί σταδιακά με την απώλεια μνήμης από τους πάσχοντες την προσωπικότητα και τελικά την αξιοπρέπειά τους και είναι μία από τις πιο επίφοβες ασθένειες σήμερα, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος ζωής ευθύνεται σε σημαντικό ποσοστό για τα κρούσματα άνοιας. Στην πραγματικότητα, «μόνο στη Βρετανία θα μπορούσαν να αποτρέπονται σε ετήσια βάση 80.294 κρούσματα άνοιας, εάν όλοι οι ενήλικες υιοθετούσαν ορισμένες συνήθειες που ωφελούν τον εγκέφαλο», δήλωσαν. Δεδομένου ότι στη Βρετανία καταγράφονται ετησίως 175.200 νέα κρούσματα άνοιας (ή ένα κρούσμα κάθε 3 λεπτά, όπως λέει ο οργανισμός Alzheimer’s Society), η μείωση κατά 80.294 ισοδυναμεί με πρόληψη του 46,8% των κρουσμάτων.

Οι συνήθειες αυτές είναι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική γυμναστική και η συστηματική εξάσκηση των νοητικών δεξιοτήτων με ενασχόληση με απαιτητικές δραστηριότητες όπως τα παζλ, τα σταυρόλεξα, η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων, το σκάκι και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μέχρι την ηλικία των 50 ετών με την ακολούθηση μίας υγιεινής διατροφής και την αποφυγή της παχυσαρκίας καθώς και η γυμναστική παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, διότι πλέον είναι αποδεδειγμένο πως ότι ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο.

Από τις σημαντικότερες παθήσεις που πλήττουν τον εγκέφαλο και συντελούν στην εμφάνιση της άνοιας,  είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η αρρύθμιστη υπέρταση, αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ πάνω από ένα στα τρία κρούσματα άνοιας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη. Πολύ σημαντική είναι επίσης η θεραπεία και η πρόληψη της κατάθλιψης, διότι διπλασιάζει τις πιθανότητες άνοιας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Και για αυτήν λοιπόν τη σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τη νοητική λειτουργία η πρόληψη, υιοθετώντας υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, είναι πολύ σημαντική.

πρόληψη κρουσμάτων άνοιας
κρούσματα άνοιαςπρόληψη για κρούσματα άνοιας