Αύξηση των περιστατικών με κρίση πανικού

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει, συνήθως μετά από στρες, μία κατάσταση που ονομάζεται κρίση πανικού και συχνά συνοδεύεται από ταχυκαρδία, σφίξιμο στο στήθος και έντονη ανησυχία. Υπολογίζεται ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο έχουν τουλάχιστον μία κρίση πανικού. Αν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι προκαλεί μία κρίση πανικού, συχνά εμφανίζονται ως αντίδραση του ατόμου απέναντι σε μία στρεσογόνο κατάσταση, ή σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Έτσι, ένας χωρισμός, ένας έντονος καβγάς, η αλλαγή εργασίας, αλλά και για να αναφέρουμε θετικές καταστάσεις όπως η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, η γέννηση ενός παιδιού, κ.ο.κ. αποτελούν μόνο μερικά από τα γεγονότα που μπορεί να επιφέρουν κρίση πανικού.

Καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος κατακλύζεται από στρες, συχνά αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στα φυσιολογικά συμπτώματα του στρες, όπως η γρηγορότερη λειτουργία της καρδιάς του, και τα ερμηνεύει με αρνητικό τρόπο, με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται να του συμβεί. Κάθε φορά που υπάρχει έστω και μια υποψία του συμπτώματος, το άτομο το εκλαμβάνει ως την αρχή κρίσης πανικού, αισθάνεται ανήμπορο να αντιδράσει και τελικά βιώνει την κρίση.

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν διαδεδομένο φαινόμενο, που «χτυπάει» γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, χωρίς διακρίσεις. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Ο φόβος εκείνων των στιγμών είναι τόσο έντονος και ανεξίτηλος, που στη συνέχεια τα άτομα που το βίωσαν, σκέφτονται με αγωνία τι θα γίνει αν το ξαναπάθουν. Η ζωή τους μπορεί να αλλάξει μετά από μία σειρά κρίσεων πανικού, γιατί αρχίζουν να αποφεύγουν καταστάσεις, πρόσωπα και μέρη τα οποία έχουν συνδέσει με τις κρίσεις πανικού, ενώ παράλληλα αισθάνονται ότι η ποιότητα ζωής τους έχει αλλάξει.

Οι κρίσεις πανικού καθιστούν το άτομο υπερευαίσθητο σε οποιοδήποτε σημάδι του οργανισμού του ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι κρίσεις αυτές είναι τόσο τρομακτικές, που το άτομο κάνει κάθε τι για να μην τις ξαναζήσει. Αυτό συχνά σημαίνει ότι το άτομο αποφεύγει καταστάσεις που συνδέονται με άγχος και κρίσεις πανικού. Ένα άτομο που έπαθε κρίση πανικού στην εργασία του, ή στο αεροπλάνο μπορεί, αντίστοιχα, να μη θέλει να ξαναπάει στη δουλειά του, ή να μην ξαναπετάξει. Ο φόβος συνήθως επεκτείνεται και σε άλλες καταστάσεις. Ο άνθρωπος που φοβάται να πάει στην εργασία του για να μην πάθει άλλη μία κρίση πανικού αρχίζει να φοβάται να πάει σε κάποιο εστιατόριο, ή φιλικό σπίτι. Ο άνθρωπος που φοβάται τα αεροπλάνα αρχίζει να φοβάται και τα τρένα και τα πλοία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από κρίσεις πανικού βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση και σε εγρήγορση μήπως τους ξανασυμβεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά χάνουν τη χαρά της ζωής και ζουν με το φόβο ότι θα έχουν άλλη μια φοβερή κρίση πανικού.

Αν και έχει βρεθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν, στην καταπολέμηση των επεισοδίων με κρίση πανικού, ο καλύτερος τρόπος βοήθειας είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Πληθώρα έγκυρων επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που απαλλάχτηκαν από τα ενοχλητικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μέσω αυτής της θεραπείας είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη βελτίωση που είδαν άνθρωποι που έκαναν μόνο φαρμακοθεραπεία.

Σημαντική είναι η κατανόηση του προβλήματος και όταν υπάρχουν τα συμπτώματα που περιγράψαμε, η παρακολούθηση από ειδικούς μπορεί να επιλύσει έγκαιρα και να προλάβει τη χρονιότητα των κρίσεων πανικού.

κρίση πανικούκρίση πανικού