Συχνότερες οι μυϊκές κράμπες το καλοκαίρι

Οι μυϊκές κράμπες το καλοκαίρι εμφανίζονται πιο συχνά, λόγω της αφυδάτωσης και της έλλειψης ηλεκτρολυτών και μεταλλικών στοιχείων και λόγω της ζέστης που  επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος.

Οι κράμπες είναι ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που εμφανίζονται στα σημεία που συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και όσοι το καλοκαίρι εργάζονται, ή γυμνάζονται κάτω από τον ήλιο.

Συνήθως αφορούν τα πόδια, μπορεί όμως να εμφανιστούν και στα χέρια, τον αυχένα, στο θώρακα και την κοιλιά. Συνήθως είναι «αθώες», δεν υποκρύπτεται δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας, υπάρχει όμως κίνδυνος αν συμβούν κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ή της οδήγησης.

Για να αποφευχθούν οι κράμπες το καλοκαίρι συνιστάται:

  • Άφθονη κατανάλωση υγρών
  • Όχι πολύωρη έκθεση στον ήλιο
  • Προθέρμανση πριν τη γυμναστική και ασκήσεις χαλάρωσης στο τέλος
  • Όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατάσεις στα πόδια πριν τον ύπνο

Οι ακόλουθες οδηγίες πρώτων βοηθειών για τις κράμπες το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες:

  • Μετά τη γυμναστική: Αν σας «πιάσει» κράμπα στη γάμπα, πιάστε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τεντώστε τα προς τα πάνω, μέχρι το πόδι σας να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθετε έντονο πόνο, προσπαθήστε να ρίξετε όλο το βάρος του σώματός σας στα δάχτυλα του ποδιού σας, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάντε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορείτε να βάλετε μία θερμαντική κρέμα, ή ένα θερμό επίθεμα. Παράλληλα, πιείτε λίγο δροσερό νερό, ή ένα ισοτονικό ποτό.
  • Στον καύσωνα: Εάν πάθετε τη λεγόμενη «θερμική κράμπα» -κυρίως στη γάμπα-, καθίστε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και πιείτε νερό. Μετά, κάντε τις κινήσεις που έχουμε ήδη περιγράψει, για να χαλαρώσει ο μυς.
  • Μέσα στη θάλασσα: Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ. Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας, ή ελαφρύ μασάζ.
  • Στην οδήγηση: Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε και σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Κάντε διατάσεις και μασάζ στην περιοχή, πιείτε νερό και ξεκουραστείτε. Μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε αν δεν είστε τελείως καλά.

Παρότι οι κράμπες το καλοκαίρι συχνά σχετίζονται με τη ζέστη, την αφυδάτωση και την έλλειψη ηλεκτρολυτών και μεταλλικών στοιχείων, αν συνεχίζονται θα πρέπει να γίνει ιατρική εκτίμηση λόγω των νοσημάτων που μπορεί να υποκρύπτονται.

οι κράμπες το καλοκαίριαφυδάτωση το καλοκαίρι