Οφέλη από τα κατοικίδια ζώα για την ψυχική υγεία

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα κατοικίδια ζώα και τη σχέση που έχουν με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα κατοικίδια ζώα όπως οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα ζώα, προσφέρουν πολλαπλά ωφελήματα στον άνθρωπο όπως αγάπη, συντροφικότητα, ξεκούραση και δίνουν την ευκαιρία για άσκηση και άλλες δραστηριότητες έξω από το σπίτι. Ορισμένα από τα βασικά οφέλη είναι τα εξής:

– Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας και μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ιδιοκτήτες κατοικίδιου ζώου, που πάσχουν από υπέρταση και ειδικότερα ηλικιωμένοι, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επισκέπτονται το γιατρό 21% λιγότερες φορές από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια. Παράλληλα παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων σε ιδιοκτήτες σκύλων. Αν και η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να γυμνάζονται περισσότερο.

– Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη.

 Συχνά στα άτομα που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη οι ειδικοί συστήνουν ως σημαντικό μέρος της θεραπείας τους την απόκτηση σκύλων. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και αν δεν τα προσέχουν αρκετά. Ταυτόχρονα η ενασχόληση με τα κατοικίδια κινητοποιεί το ενδιαφέρον, καθώς χρειάζεται φροντίδα και το άτομο έτσι νιώθει υπεύθυνο και ενεργητικό, κάτι που επιδρά θετικά στην ψυχολογία του.

– Καταπολεμούν το στρες.

Αρκούν μερικά λεπτά με έναν σκύλο, μία γάτα, ένα κουνέλι, ή ένα ψάρι, για να χαλαρώσει κάποιος και να αποφορτιστεί από το στρες. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδιά που έχασαν έναν από τους δύο γονείς ανταπεξέρχονται καλύτερα στην απώλεια, όταν έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο.

– Βελτίωση φυσική κατάστασης.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερο υπέρβαροι, κάτι που εξηγείται από την υποχρεωτική ημερήσια κίνηση, κατά τα  30 λεπτά τουλάχιστον την ημέρα βόλτα με τον σκύλο.

– Μειωμένη εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που εκτίθενται από το πρώτο έτος της ζωής τους σε κατοικίδια ζώα (γάτα, ή σκύλο), έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.

– Παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε ανθρώπους με αναπηρίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά την ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχουν τα ζώα σε άτομα με αναπηρία, όπως είναι οι σκύλοι στους τυφλούς, που τους καθοδηγούν.

Η παρουσία και η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα ωφελεί μικρούς και μεγάλους, τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Πρέπει φυσικά να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και να λαμβάνονται προφυλάξεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών, ή τραυματισμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι χρήσιμο ο άνθρωπος να έρχεται από μικρή ηλικία σε επαφή με τα ζώα, για να μάθει την αξία της συμβίωσης, της υπευθυνότητας, της κοινωνικότητας και να αποκτήσει έναν υγιεινό και περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής.

κατοικίδια ζώα