Άμεση αντιμετώπιση για τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη

Τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη μετά από ένα ατύχημα, συνήθως τροχαίο, ή πτώση από ύψος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα αν συνυπάρχει κάκωση του νωτιαίου μυελού και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Ο νωτιαίος μυελός που ξεκινάει από τον εγκέφαλο, διέρχεται μέσα από το σπονδυλικό σωλήνα και καταλήγει συνήθως στο ύψος του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου, μπορεί να τραυματιστεί στα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη. Η αναλογία σπονδυλικών καταγμάτων από ατυχήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 4:1, ενώ το 10-30% αυτών των ασθενών θα έχουν και κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Αν υπάρξει τραυματισμός του νωτιαίου μυελού στα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη θα προκληθεί νευρολογική βλάβη, η οποία μπορεί να είναι πλήρης, ή ατελής. Αν ο τραυματισμός γίνει στον αυχένα η νευρολογική βλάβη μπορεί να επηρεάσει και τα τέσσερα άκρα (τετραπάρεση, ή τετραπληγία) και αν γίνει χαμηλότερα στη θωρακική σπονδυλική στήλη μπορεί να επηρεάσει τα κάτω άκρα (παραπάρεση, ή παραπληγία). Η κινητικότητα των άκρων δεν είναι η μόνη σοβαρή επιπλοκή που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κάκωση του νωτιαίου μυελού μετά από κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, καθώς συνυπάρχουν προβλήματα με τον έλεγχο των σφιγκτήρων (ούρηση, αφόδευση) καθώς και αναπνευστικά προβλήματα αν η κάκωση είναι υψηλή αυχενική.

Η χειρουργική αντιμετώπιση για τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, για τις ακόλουθες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεση και εντός των πρώτων 48 ωρών, αν η κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει:

  • σε προοδευτική νευρολογική επιδείνωση σε μη ανατάξιμο κάταγμα – εξάρθρημα
  • σε ατελή νευρολογική βλάβη με πίεση οστικών τεμαχίων στο νευρικό ιστό
  • σε εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων από τα άκρα (π.χ. αιμωδίες), για να μη χειροτερέψει η νευρολογική εικόνα
  • σε ασταθή εξαρθρήματα ιδιαίτερα στον αυχένα μετά από ανάταξη

Στην άμεση αντιμετώπιση για τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη αναφέρονται τελευταίες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 8ο  Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, που έγινε στη Λάρισα στις 26-28 Οκτωβρίου και παρακολουθήθηκε από ορθοπαιδικούς, νευροχειρουργούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη πρέπει να αντιμετωπίζονται από οργανωμένη ιατρική ομάδα η οποία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα.

Με επιτυχία ξεκίνησε η αντιμετώπιση καταγμάτων σπονδυλικής στήλης και στην Λευκωσία, στην Κύπρο από τους ορθοπαιδικούς κ. Κυριάκο Δημητριάδη και κ. Ανδρέα Μοράκη και τους συνεργάτες τους.

Περισσότερες πληροφορίες για περιστατικά στην Ελλάδα:

http://www.andreasmorakis.gr/contact/

Πληροφορίες για περιστατικά στην Κύπρο:

http://www.dkorthosurgery.com/ επικοινωνία/    

κατάγματα στη σπονδυλική στήληκατάγματα σπονδυλικής στήλης στην Κύπρο