Καρκίνος και κληρονομικότητα

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι παιδιά που οι γονείς τους εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου σε νεαρότερη ηλικία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Δεν είναι όμως σαφές αν υπάρχει κληρονομικός κίνδυνος στα παιδιά των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μεγάλη ηλικία.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά γονέων οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ορισμένων ειδών. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMJ», σημειώνει ότι ερευνητές ανέλυσαν Σουηδικά στοιχεία σχεδόν 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και των γονέων τους.

Ο υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στα παιδιά ήταν μεταξύ αυτών των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μικρότερες ηλικίες, όπως ήταν γνωστό από μελέτες που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα. Ο κίνδυνος ίδιου είδους καρκίνου σε παιδιά ωστόσο ήταν επίσης σημαντικά υψηλός σε αυτούς των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν στην ηλικία των 80 ετών και άνω.

Μη γενετικοί παράγοντες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά γονέων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι οικογενειακοί κίνδυνοι για καρκίνο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η γνώση ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένο είδος καρκίνου θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν γνωστούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και να κάνουν τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Καρκίνος και κληρονομικότητα