Η καλή διάθεση προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα άτομα που συνήθως έχουν καλή και θετική διάθεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τη στεφανιαία νόσο και κάποιο στεφανιαίο επεισόδιο, όπως έμφραγμα, ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Η καλή διάθεση προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διαπίστωσαν ότι η ευεξία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχει κανείς να υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συνολική εικόνα της υγείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γενική εικόνα ευεξίας δεν περιλαμβάνει μόνο την καλή φυσική κατάσταση, αλλά επιπλέον την καλή και χαλαρή διάθεση, τη θετική ενέργεια και την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με αισιοδοξία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προστατεύσουν την καρδιά τους και να αποφύγουν τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, διευκρινίζουν παράλληλα, ότι δεν εντόπισαν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από  αυτά τα αποτελέσματα.

Το συμπέρασμα της μελέτης είχε προκύψει και σε παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από έντονο άγχος και παρουσιάζουν μελαγχολική διάθεση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη στεφανιαία νόσο και να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή.

στεφανιαία νόσο