Ο ιός Έμπολα και τι θα πρέπει να γνωρίζουμε

Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται παγκοσμίως, εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα (Ebola), με αρκετές χώρες να εντείνουν τα προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού.

Ενημερωτικό υλικό για την προστασία από τον αιμορραγικό πυρετό εξαιτίας του ιού Έμπολα, διένειμε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι επιστήμονες εξέδωσαν και ειδική αφίσα με την οποία δίνουν συμβουλές ατομικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής.

Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα, ή εκκρίσεις ασθενών (σάλιο, ούρα). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία) και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Συστήνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

  • Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων.

Σε αντίθεση με παλαιότερα καταγεγραμμένα ξεσπάσματα του ιού, η νέα επιδημία εμφανίστηκε επάνω στα σύνορα της Γουινέας όπου οι μετακινήσεις είναι πολύ πιο εύκολες. Έτσι, ο ιός είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, πριν οι αρχές αντιληφθούν ότι είχε κάνει την εμφάνισή του. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Έμπολα δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά σε αυτό το τμήμα της Αφρικής.

Μεταξύ του 1976, οπότε ταυτοποιήθηκε ο ιός για πρώτη φορά, και του 2014 που επανεμφανίστηκε, αναφέρεται ότι μολύνθηκαν λιγότερα από 1.500 άτομα, ενώ η μεγαλύτερη έξαρση έως σήμερα είναι η φετινή και επηρεάζει κυρίως τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία που μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι.

Αν και ο Έμπολα έχει υψηλό βαθμό θνησιμότητας, δεν οδηγεί στο θάνατο περισσότερους ανθρώπους στη Δ. Αφρική, απ’ όσους το AIDS, η διάρροια, ή η μαλάρια, ειδικά όπου οι συνθήκες υγιεινής και οι υποδομές υγείας είναι ανεπαρκείς.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες από τους επίσημους κρατικούς φορείς, να υπάρχει σωστή ενημέρωση και να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη άρθρα που παραπληροφορούν και προέρχονται από μη αξιόπιστες και ανυπόγραφες πηγές.

Έμπολα ιόςιός Έμπολα