H ινομυαλγία ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο

Η ινομυαλγία είναι ένα μυοσκελετικό σύνδρομο πόνου διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών με επίταση κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα σε αυχένα, ωμική ζώνη, θώρακα, πλευρικούς χόνδρους, μέση, άκρα και ευαισθησία σε ειδικές ανατομικές περιοχές γνωστές με τον όρο, σημεία ευαισθησίας (tender points). Οι πόνοι αυτοί συνοδεύονται πολλές φορές από πρωινή μυϊκή δυσκαμψία, διαταραχές του ύπνου, καταβολή και αίσθημα κόπωσης και επιτείνονται μετά από σωματική, ή ψυχική καταπόνηση, σε ψυχρό περιβάλλον και σε μεταβολές των καιρικών συνθηκών. Αντίθετα βελτιώνονται με τη μάλαξη, το θερμό περιβάλλον και την ψυχική ηρεμία.

Πολλές φορές τα άτομα με ινομυαλγία παρουσιάζουν ταυτόχρονα ημικρανία και κάποιες ρευματολογικές παθήσεις. Η ινομυαλγία είναι αρκετά συχνή (2%-4% του πληθυσμού) και προσβάλλει κυρίως γυναίκες 30-45 ετών.

Αν και το αίτιο της νόσου είναι ακόμη άγνωστο έχει παρατηρηθεί ότι έντονο στρες, μία σοβαρή λοίμωξη, ένας σοβαρός τραυματισμός, έντονα ψυχικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τον εκλυτικό παράγοντα. Πιστεύεται ακόμη ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Στους ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία ο ρόλος του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Μελέτες που στηρίζονται σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία αποκάλυψαν, ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλό ουδό στα ερεθίσματα του πόνου που έρχονται από την περιφέρεια. Δηλαδή τα άτομα αυτά πονούν πιο εύκολα και πιο έντονα και ο εγκέφαλός και τα αντίστοιχα κέντρα του νωτιαίου μυελού τους, δεν μπορούν να ελέγξουν και να καταστείλουν τα καθημερινά αλγεινά ερεθίσματα (central sensitization). Φαίνεται ότι τα άτομα με ινομυαλγία πάσχουν από διαταραχή της φυσιολογικής νευροφυσιολογίας του πόνου. Έρευνες γίνονται για τον ακριβή καθορισμό της παθοφυσιολογίας της ινομυαλγίας, που θα επιτρέψει την παρασκευή κατάλληλων φαρμάκων.

Οι ασθενείς με ινομυαλγία συνήθως ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια προτού τεθεί διάγνωση. Θα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα άλλες μυοσκελετικές και ρευματολογικές παθήσεις, μετά από επίσκεψη στον ειδικό ιατρό. Πολλές φορές απαιτείται  η συνεργασία ιατρών διάφορων ειδικοτήτων για τη  γρήγορη και έγκυρη διάγνωση.

Η θεραπεία με τα σημερινά φάρμακα δεν είναι ικανοποιητική, καθώς προσφέρει παροδική, ή μικρή βελτίωση. Η πρώτη θεραπευτική κίνηση που βοηθά, είναι η πλήρης και καθαρή εξήγηση της πάθησης στον ασθενή. Η φυσικοθεραπεία ανακουφίζει ιδιαίτερα στις εξάρσεις της ινομυαλγίας. Η θεραπευτική άσκηση, με εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για τον κάθε ασθενή βελτιώνει τις περισσότερες φορές την ένταση των συμπτωμάτων. Κάποιοι ασθενείς λόγω της κατάθλιψης από τη χρονιότητα των συμπτωμάτων θα χρειαστούν και ψυχολογική υποστήριξη.

ινομυαλγίαινομυαλγία