Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για έναν ιατρό που θέλει να είναι ενήμερος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις της ιατρικής, έτσι ώστε να προσφέρει στους ασθενείς του την καλύτερη περίθαλψη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Τις περασμένες δεκαετίες στην Ελλάδα η γνώση και η ιατρική εκπαίδευση προερχόταν κυρίως από βιβλία, τα οποία ήταν συνήθως ακριβά, κάποια επιστημονικά περιοδικά και από την παρακολούθηση κάποιων λίγων συνεδρίων στο εσωτερικό που ακούγονταν ομιλίες ειδικών, που συνήθως είχαν κάνει εκπαίδευση στο εξωτερικό. Στα συνέδρια επίσης ανταλλάσσονταν απόψεις μεταξύ των ιατρών, κυρίως στα διαλείμματα των συνεδρίων, αλλά και αναπτύσσονταν διαπροσωπικές σχέσεις που συχνά οδηγούσαν σε επιστημονική συνεργασία.
Στη συνέχεια, κυρίως από τη δεκαετία του 90 και μέχρι την οικονομική κρίση, τα συνέδρια αυξήθηκαν πολύ, δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες παρακολούθησης σε νέους ιατρούς και σε συνέδρια του εξωτερικού, ενώ το διαδίκτυο άρχισε σταδιακά να παίζει σημαντικό ρόλο. Στην αρχή μέσω του διαδικτύου γινόταν αναζήτηση κυρίως ιατρικών άρθρων κάτι που βοήθησε πολύ και τη συγγραφική δραστηριότητα των ιατρών. Τα άρθρα στα περιοδικά άρχισαν σταδιακά να υποκαθιστούν την αναζήτηση της γνώσης από τα βιβλία, καθώς τα περισσότερα βιβλία πλέον αναφέρονται σε άρθρα, τα οποία μπορείς να βρεις και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.
Ταυτόχρονα, κυρίως από τη δεκαετία του 2000, άρχισαν σταδιακά μέσω επιστημονικών οργανισμών και ομάδων να ανταλλάσσονται απόψεις στο διαδίκτυο μεταξύ ιατρών από όλον τον κόσμο. Στην αρχή ο τρόπος αυτός επικοινωνίας αφορούσε τους νεότερους ιατρούς, καθώς συνήθως οι παλιότεροι δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.
Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, καθώς πλέον τα συνέδρια στο εσωτερικό έχουν μειωθεί και το κόστος παρακολούθησης ενός συνεδρίου στο εξωτερικό είναι πλέον αρκετά υψηλό, ειδικά για ιατρούς στην αρχή της καριέρας τους.
Με τη σημερινή ενεργή παρουσία των ιατρών στο διαδίκτυο διεθνώς, μπορείς να ανταλλάσσεις απόψεις και να σχολιάζεις περιστατικά με ιατρούς από όλον τον κόσμο, με εντυπωσιακό τρόπο. Έτσι μπορείς να σχολιάσεις π.χ. ένα περιστατικό από την Αργεντινή μαζί με έναν ιατρό της ειδικότητάς σου από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Το κύριο πλεονέκτημα των συνεδρίων παραμένει η ανταλλαγή απόψεων, κυρίως στα διαλλείματα και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, στο βαθμό που το διαδίκτυο παραμένει απρόσωπο. Πιθανόν όμως στο μέλλον οι «διαδικτυακοί συνάδελφοι», αντίστοιχα με τους «διαδικτυακούς φίλους», να υποκαταστήσουν τους «με σάρκα και οστά».
Μέσω συνεδρίων, ή διαδικτύου, το ζητούμενο θα πρέπει για έναν ιατρό να είναι η διά βίου ιατρική εκπαίδευση με στόχο την καλύτερη προστασία του αγαθού της υγείας.